De Wattway: zonnepanelen in het wegdek

0

Mei 2018 zijn de zonnepanelenmat aangelegd op de N401 in Kockengen. Het gaat om een pilot van de provincie Utrecht en BAM Infra. Twee jaar lang onderzoeken zij het effect van zonnepanelen op een druk bereden weg.

De zonnepanelen zijn bestand tegen zware voertuigen. Ze zijn geschikt voor drukke wegen waar dagelijks meer dan 10.000 auto’s en vrachtwagens rijden. De energiemat is aangebracht op één rijstrook over een lengte van 20 meter en heeft een totale oppervlakte van 50 vierkante meter.

Meten is weten

BAM infra en de provincie Utrecht testen met deze proef het Franse product Wattway (van Colas) op het rendement en de toepasbaarheid op een drukke provinciale weg. Ook onderzoeken zij of de zonnepanelenmat leidt tot minder onderhoud aan het asfalt en of het in de toekomst mogelijk is om de weg energieneutraal te verwarmen. Dit zodat gladheidsbestrijding niet meer nodig is of kan worden beperkt.

Verduurzamen infrastructuur

Bij een positieve uitkomst van de proef, kunnen zonnepanelen op wegen een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de reductie van het gebruik van fossiele brandstoffen en het verduurzamen van de provinciale infrastructuur. Een belangrijk voordeel van het opwekken van elektrische energie via het wegdek is dat het landschap niet wordt aangetast. De zonnepanelen nemen geen nieuwe ruimte in beslag, maar de bestaande infrastructuur wordt dubbel benut. Met dit soort slimme combinaties werken wij ook hier aan de juiste balans tussen groen en groei.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.