Damen Shipyard bouwt samen met ketenpartners het geavanceerd poolonderzoeksschip Nuyina.

0

Het nieuwe ASRV (Antarctic Supply Research Vessel) ‘Nuyina’, gebouwd door Damen Shipyards, is vanuit Damen Vlissingen vertrokken om haar zeven weken durende reis naar Hobart, Tasmanië, te beginnen, waar ze haar taken zal beginnen. Het 160 meter lange schip dat 24.000 ton verplaatst, is officieel overgedragen aan de regering van Australië en is nu het meest geavanceerde poolonderzoeksschip ter wereld. Het schip is een belangrijk onderdeel van de Australische Antarctische strategie en 20 jaar actieplan; haar missie omvat de bevoorrading van Antarctische stations en onderzoekscampagnes, wetenschappelijk onderzoek, ijsbrekers, transport, rampenbestrijding, evacuatie en patrouilletaken.

Het ontwerp en de bouw van het schip is een multinationale inspanning geweest waarbij de Australische Antarctische Divisie, de scheepsexploitant Serco, de Deense conceptontwerpers Knud E. Hansen, damen’s engineering en gedetailleerde ontwerpteams in Nederland en het bouwteam van Damen Shipyards Galati in Roemenië betrokken waren. Zij werden op hun beurt ondersteund door de capaciteiten van de Nederlandse maritieme sector. Onder leiding van Damen waren zo’n 120 Nederlandse bedrijven in de supply chain betrokken bij het project.

“De zelfvoorzienende maritieme supply chain van Nederland is een van de beste ter wereld, ondersteund door de activiteiten en innovatieve visie van het ministerie van Defensie en de Koninklijke Marine (RNLN),” zegt Roland Briene, Commercieel Directeur bij Damen Naval. “Defensie als belangrijke launching customer speelt een cruciale rol bij het creëren en onderhouden van de hoogwaardige, zelfvoorzienende scheepsbouwindustrie die we vandaag de dag hebben, en Damen is er trots op dat hij voor veel van de projecten de hoofdaannemer is geweest. Het is hun steun die ons in staat stelt om een van de meest complexe schepen die we ooit hebben gebouwd, op tijd (met vergoedingen voor COVID) en binnen het budget te ontwerpen, te engineeren en te bouwen.”

Een reeks Australische bedrijven speelde ook een belangrijke rol bij de bouw van de ASRV ‘Nuyina’, zoals Taylor Bros uit Tasmanië, die twee krachtige, Antarctische landingsschepen leverde.

“We zijn erg trots dat de Australische overheid ervoor heeft gekozen om met Damen Shipyards Group samen te werken voor zo’n ingewikkeld project”, vervolgt Roland Briene. “Dit was niet alleen gebaseerd op onze lange ervaring met het bouwen van complexe marineschepen, maar ook op onze staat van dienst in het werken met Australische agentschappen en bedrijven. In de afgelopen twintig jaar hebben we meer dan 75 schepen aan het land geleverd, waaronder drie geavanceerde ondersteuningsschepen voor de Royal Australian Navy.”

“Het is een monumentale gelegenheid,” voegde Gerry O’Doherty, Master of ASRV ‘Nuyina’, toe. “Het is op maat ontworpen en gebouwd voor het Australische Antarctische programma en het is echt speciaal. Het is dag één van een levensduur van dertig of misschien veertig jaar! We zullen er zoveel mee kunnen doen, en ik wil al die wetenschappers en bemanning die eraan zullen werken het allerbeste wensen voor de toekomst. Iedereen die bij dit project betrokken is, kan trots zijn op hun bijdrage aan de ontwikkeling van een schip dat een nieuwe wereldbenchmark heeft gezet in de polar science-capaciteit.”

Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl’

Naast de vele innovatieve systemen die de ASRV ‘Nuyina’ moet hebben om ervoor te zorgen dat de milieu-impact zo dicht mogelijk bij nul is als momenteel mogelijk is, heeft het ook klimaatgestuurde ruimtes waarin maximaal 32 bemanningsleden, 116 speciaal personeel en één arts voor langere periodes van maximaal 90 dagen zullen leven. Deze omvatten een- en tweepersoonskamers met allemaal een eigen badkamer, een kombuis, een eethoek, lounges, een theater, een fitnesscentrum en yoga- en medische suites. De onderzoeksfaciliteiten omvatten 500m² wetenschappelijke laboratoria en kantoren, natte put- en ultrazuivere zeewatersystemen en meteorologische en luchtchemische laboratoria. Ze heeft ook een bereik van 16.000 nm bij 12 knopen en een ijsbrekend vermogen van 1,65 m bij 3 knopen.

Het Parlementslid van Hon Sussan Ley, de Australische minister van Milieu, zei: “RSV ‘Nuyina’ zal het meest geavanceerde onderzoeksplatform in de Zuidelijke Oceaan zijn. Een toezegging van $ 1,9 miljard voor onze Antarctische ambitie, voor onze baanbrekende Antarctische geschiedenis en voor het inheemse erfgoed van Australië.

“‘Nuyina’ is een Tasmaanse Aboriginal woord voor zuiderlicht, en wanneer het schip later dit jaar aankomt in Hobart en onder volledig Australisch commando komt, zal ze een licht werpen op het belang van australische Antarctische wetenschap bij het monitoren en beschermen van onze veranderende omgeving.”

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.