Cottonwood Technology Fund gaat met Amerikaans geld financieringstekort Nederlandse hightech terugdringen

0

Het Nederlands-Amerikaanse durfkapitaalfonds Cottonwood Technology Fund heeft € 25 miljoen opgehaald voor haar derde fonds. Deze first close van Fonds III is bijeengebracht door multinationals en vermogende particulieren. Het fondskapitaal zal in de komende 12 maanden worden uitgebreid tot € 75 miljoen.

Cottonwood investeert in een zeer vroeg stadium in hightech en hardware startups die beschikken over gepatenteerde, disruptieve technologie met de potentie om wereldwijd door te breken. Focusgebieden zijn onder meer fotonica, robotica, sensor- en nanotechnologie, duurzame energie, geavanceerde materialen en medische technologie. In Nederland is er nog altijd een tekort aan financiering voor high-tech. Cottonwood wil met haar derde fonds het belang van hightech voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid onderstrepen en hoopt dat haar financiering voor hightech startups tot navolging leidt.

Moeite om kapitaal te verwerven

‘‘Het merk Cottonwood maakt een sterke groei door. Net als veel andere regio’s in de wereld heeft Nederland zeer innovatieve startups, gebaseerd op technische doorbraakinnovaties, die moeite hebben om het kapitaal te verwerven dat ze nodig hebben om een eerste prototype te bouwen, de aandacht te trekken van eerste klanten en investeerders te vinden voor een volgende ronde. De bereidheid van Cottonwood om deze uitdaging aan te gaan vanaf de vroegste fase, is cruciaal voor het hightech ecosysteem,’’ aldus Alain le Loux, General Partner en verantwoordelijk voor het Europese hoofdkantoor in Nederland.

Thema: Hoe wordt een bedrijf duurzaam en winstgevend? Lees Link magazine digitaal

Technologie uit VS naar Europa en andersom

Cottonwood is in 2010 in de Verenigde Staten opgericht door venture capital veteraan Dave Blivin. Voor haar tweede fonds opende Cottonwood in 2014 haar Europese hoofdkantoor, gevestigd op Kennispark Twente in Enschede. Voor haar derde fonds heeft Cottonwood wederom miljoenen opgehaald in de Verenigde Staten die in Nederlandse startups zullen worden geïnvesteerd. ‘‘We prijzen ons gelukkig met de steun van onze huidige investeerders in Fonds II. Ondanks de coronacrisis zijn zij samen met 10 nieuwe investeerders uit Nederland in Fonds III gestapt. Ruim 6 jaar na het openen van ons kantoor in Nederland, zien we de voordelen van een durfkapitaalfonds dat op twee continenten actief is. We brengen technologieën uit de Verenigde Staten naar Europa en andersom. Al onze investeringen zijn vanaf het begin gericht op wereldwijde groei,’’ aldus Dave Blivin, Managing Director.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics