College Smallingerland maakt kennis met hightechindustrie

0

Drachten is de bakermat van de samenwerking tussen de 22 hightechbedrijven van Innovatiecluster Drachten. Logisch dat het nieuwe college van Smallingerland hen een werkbezoek bracht. Dit gebeurde maandag 14 september.

De kersverse wethouders Maria le Roy (verkeer en duurzaamheid), Felix van Beek (financiën en onderwijs), Robin Hartogh Heys van de Lier (economische zaken en ruimtelijke ordening) en Bert Westerink (sociaal domein) maakten kennis met de hightechindustrie. In een compact programma vertelden vertegenwoordigers van Philips, Quadient, Whisper Power en BD over de unieke onderlinge samenwerking. Voorzitter Binne Visser herinnerde de lokale bestuurders aan de historische banden tussen Philips en de gemeente en lichtte bovendien de laatste ontwikkelingen binnen de multinational toe.

Inpaklijnen

Een kennismaking met de hightechindustrie is niet compleet zonder bedrijfsbezoeken. Dat gebeurde dit keer in speciale ‘corona-proof’ rondleidingen. De eerste was op een nieuwe locatie van Quadient aan de Omslag in Drachten. Daar worden de nieuwste high performence inpaklijnen voor onder andere webwinkels geassembleerd. Directeur Inkoop Piet Fellinger nam de wethouders mee langs de verschillende systemen die op dat moment de laatste tests ondergingen voordat ze verscheept worden naar Amerika en Engerland.

Off-grid

Hoe divers de hightechindustrie is bewezen Roel ter Heide, CEO van Whisper Power en CTO Martijn Favot. In hun fabriek aan de Kelvinlaan in Drachten toonden zij enkele zogenaamde ‘off-grid’ energiesystemen, voor onder andere luxe jachten, goederenvervoer en in de toekomst ook woningen. ,,Met 40 medewerkers zijn we actief in maar liefst 40 landen’’, hield Ter Heide de wethouders voor tijdens een rondleiding langs de eindassemblage met verschillende ‘lean’ opgezette montagestraten.

Levens redden

De lokale bestuurders sloten hun werkbezoek af bij BD, waar plantmanager Peter de Haan meer vertelde over de dynamiek van de cultuurverschillen tussen een Nederlandse vestiging en het grote Amerikaanse moederconcern. Als goed voorbeeld van innovatie door onderlinge samenwerking binnen het ICD toonde R&D-manager Joost Zeilstra enkele laboratoriummodules. Hiermee worden levens gered. Want artsen wereldwijd, zijn dankzij de BD-laboratoria zeer snel in staat om schadelijke bacteriën te herkennen en de juiste behandeling te starten. Bron: Innovatie Cluster Drachten.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics