CoLab-score maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om patiënten snel te testen op COVID-19.

0

Als een patiënt wordt opgenomen in het Catharina Ziekenhuis, moet zo snel mogelijk worden vastgesteld of de patiënt COVID-19 heeft of niet. Naast een PCR-sneltest gebruikt het ziekenhuis hiervoor sinds de eerste golf vorig jaar ook de zogenoemde CoLab-score, die is ontwikkeld in samenwerking met de TU/e. De CoLab-score wordt berekend op grond van de veranderingen die het coronavirus veroorzaakt in het bloed. Dit algoritme wordt al succesvol gebruikt in meerdere ziekenhuizen in Nederland. Onlangs heeft de Europese Unie een subsidie toegekend van 150.000 euro om de invoering van de CoLab-score ook in ziekenhuizen in Europa te versnellen.

De CoLab-score is ontworpen door onderzoeker Ruben Deneer van de faculteit Biomedical Engineering van de TU/e en klinisch chemicus Arjen-Kars Boer van het Catharina Ziekenhuis. Boer: “Op het hoogtepunt van de coronapiek vorig jaar kregen wij de vraag of er geen snellere test was om COVID-19 uit te sluiten. Op de Spoedeisende Hulp is het belangrijk om zo snel mogelijk te weten of een patiënt coronapositief is of niet. Daarvoor zijn we gaan kijken naar de informatie die we al hadden.”

“Bij patiënten die op de SEH binnen komen, wordt namelijk standaard bloed afgenomen voor een zogenoemde quickscan. Hun bloed wordt op maar liefst 30 verschillende waarden getest. We vroegen ons af of er in hun bloed soms subtiele veranderingen aanwezig waren die kenmerkend zijn voor COVID-19. Konden we niet een soort direct herkenbare streepjescode vinden? En ja, dat blijkt dus te kunnen!”

MONIKKENWERK

Om het algoritme te ontwikkelen, moesten de bloedwaarden van ruim 10.000 patiënten van de SEH digitaliseren. Dat was een monnikenwerk op zich. En er moest kunstmatige intelligentie aan te pas komen om uit die overstelpende hoeveelheid data de juiste conclusies te kunnen trekken.

“Vervolgens moesten we op zoek naar de kleinste set uitslagen die een goeie voorspelling doet,” zegt Deneer. Hij  heeft zijn promotie-onderzoek drie maanden stil gelegd om met behulp van algoritmes deze enorme hoeveel data aan te vallen. “Uiteindelijk zijn we er in zeer korte tijd in geslaagd om tien laboratoriumtesten te identificeren die samen de beste voorspellers van COVID-19 vormen.”

Samen met het bedrijf Gaston Medical wordt nu hard gewerkt om de CoLab-score klaar te maken voor de Europese markt. Deneer: “Dat heeft nogal wat voeten in de aarde, omdat elk ziekenhuis andere tests uitvoert op de SEH. Maar dat deel gaan we nu ‘slimmer’ maken zodat ziekenhuizen het sneller kunnen invoeren.”

Daarnaast wordt de subsidie van de Europese Unie gebruikt om de gevoeligheid van de CoLab-score om COVID-19 op te sporen met dit product  nog verder te verbeteren.

COVID-X

De subsidie is afkomstig van het COVID-X programma dat als doel heeft om COVID-19 te verslaan met data-oplossingen. COVID-X wordt gefinancierd door de Europese Unie binnen het Horizon 2020 programma. Er werden 112 aanvragen ingediend. Slechts 15 werden gehonoreerd, waarvan één in Nederland.

Het COVID-X-programma streeft ernaar om data-oplossingen in negen maanden klaar te maken voor de Europese markt.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics