Clusterregisseurs gaan regionale verduurzaming industrie versnellen

0

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft vijf clusterregisseurs benoemd voor de vijf geografische industrieregio’s Noord-Nederland, Noordzeekanaalgebied, Rotterdam-Moerdijk, Chemelot en Zeeland-West-Brabant. Zij gaan sturen op de voortgang van projecten en het oplossen van knelpunten (bijvoorbeeld tussen bedrijven, overheden en netbeheerders) rondom investeringen in de energie-infrastructuur.

Link magazine september/oktober 2023. Thema: de heilige graal van volledige digitale integratie. Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op bij mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

De vijf clusterregisseurs zijn: Tjisse Stelpstra (Noord-Nederland), Ingrid Post (Noordzeekanaalgebied), Cees Oudshoorn (Zeeland), Anne-Marie Spierings (Rotterdam-Moerdijk) en Mark Verheijen (Chemelot). Voor cluster zes (overige industrie in Nederland zoals voedingsmiddelen-, keramiek- en papier- en kartonindustrie) benoemt demissionair EZ-minister Micky Adriaansens op een later tijdstip ook een regisseur. Een intensievere samenwerking tussen publieke en private partijen is essentieel om de verduurzaming van de industrie te realiseren. Het Nationaal Programma Verduurzaming Industrie geeft die publiek-private samenwerking in belangrijke mate vorm in de zes genoemde industrieclusters.

Adriaansens: ‘De totale CO2-reductie van 14,5 megaton voor 2030 die nu in zicht is, komt neer op ruim 90 procent van de doelstellingen voor de grootste industriële uitstoters. Maar de verduurzamingsopgave geldt niet alleen voor de maatwerkbedrijven. We willen graag dat de gehele industrie hier in Nederland de stap van grijs naar groen zet. Daarom ben ik blij met deze vijf regisseurs. Ze zijn vanaf nu de bruggenbouwers tussen alle betrokken partijen in een cluster, maar ook tussen Den Haag en het cluster. De clusterregisseurs helpen de knelpunten op te lossen.’

In het tweede kwartaal van 2024 zal er per cluster ook weer een Cluster energiestrategie (CES) worden opgeleverd. Op basis van plannen van de industriële bedrijven brengen de regisseurs hiermee de noodzaak van energie-infrastructuur in kaart. De clusterregisseurs spelen hierbij een belangrijke rol voor de kwaliteit van de CES. Voor het eerst maken zij gebruik van een zogeheten landelijk Data Safe House. Daarin worden gegevens en informatie beheerd, waardoor besluitvorming en daarmee het verduurzamingsproces efficiënter wordt.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics