CBS Exportradar: goederenexport groeide met 4,8%, meer groei in aardolieproducten en machines en apparaten.

0
Het volume (werkdaggecorrigeerd) van de goederenexport was in januari 4,8 procent groter dan in januari 2022, meldt het CBS. Er zijn vooral meer aardolieproducten en machines en apparaten uitgevoerd. Het volume van de goederenimport was in januari 5,1 procent groter dan in januari 2022.
Volgens de CBS Exportradar waren de omstandigheden voor de export in maart gunstiger dan in januari.

Link magazine editie februari/maart 2023 | jaargang 25 thema: Volle buffers en toch tekorten. Lees Link digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

Omstandigheden voor export in maart gunstiger
Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.Volgens de CBS Exportradar waren de omstandigheden voor de export in maart gunstiger dan in januari. Vooral het producentenvertrouwen in de eurozone en het oordeel van de Europese ondernemers over hun buitenlandse orderpositie waren in maart beter dan in de radar van januari.
De export van goederen maakt ongeveer drie kwart uit van de totale export. Over de export van diensten rapporteert het CBS niet maandelijks. Informatie over de totale export publiceert het CBS op kwartaal- en jaarbasis. De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.
Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics