Bronkhorst High-Tech wint Best Customer Award 2019

0

Bronkhorst High-Tech is winnaar geworden van de Best Industrial Customer Award 2019. De prijs werd uitgereikt tijdens de jaarlijkse uitverkiezing van de beste industriële toeleveranciers en uitbesteders van Nederland. Tembo uit Kampen werd tweede.

LINK Magazine’s DISCA’19: uitbesteders en toeleveranciers kiezen hun beste ketenpartner

De prijs is één van de Dutch Industrial Suppliers & Customer Awards 2019, een initiatief van LINK Magazine in samenwerking met ING en ISAH Business Software. Uniek aan de prijzen is dat bedrijven alleen door hun klanten of opdrachtgevers worden genomineerd. De prijzen werden gisteravond voor de 18e keer op rij uitgereikt tijdens een drukbezochte bijeenkomst op landgoed Mereveld in Utrecht.
Ook dit jaar was de deelname groot met in totaal 386 nominaties in drie categorieën. Uitbesteders nomineerden 188 toeleveranciers in de twee categorieën Best Knowledge (93) en Best Logistics (95).

Best Customer
In de categorie Best Customer werden 198 uitbesteders voorgedragen. In deze categorie gaat het om Nederlandse uitbesteders die als oem’ers (original equipment manufacturers) of system supplier eindproducten of complete modules daarvan ontwikkelen en produceren. Zij worden door hun toeleveranciers beoordeeld op zaken als openheid over de kostprijsopbouw en forecast, communicatie en de ruimte die ze hun toeleveranciers geven voor het inzetten van het eigen specialisme. Liefst 48 ‘customers’ haalden na een eerste schifting de tweede ronde waarna vijf finalisten overbleven.
De beste jurybeoordelingen kregen de uitbesteders Bronkhorst High-Tech uit Ruurlo en Tembo uit Kampen. Net als voorgaande jaren speelde het publiek in de zaal, grotendeels bestaande uit industriële ondernemers en managers, een beslissende rol bij de uiteindelijke keuze van de winnaars. Ze kregen de keus uit telkens twee door de jury voorgedragen finalisten en konden met hun smartphone op één kandidaat stemmen.

Pitches
Twee live pitches in de zaal door nominerende toeleveranciers moesten uiteindelijk de doorslag geven. Albert Bielderman van Mevo Fijnmechanica pleitte voor Bronkhorst, Elgar van der Bij van Masévon Technology voor Tembo. Uiteindelijk viel na de stemming in de zaal de keus op Bronkhorst.
‘Ik ben enorm blij met de prijs. Het is leuk om met toeleveranciers te sparren. Dat komt niet altijd goed over, maar dient een goed doel: Bronkhorst succesvol te maken. Daar zijn we met z’n allen mee bezig, als wereldspeler nog steeds klein denkend in de Achterhoek’, aldus directeur Henk Tappel.

Winnaar en runner-up BEST CUSTOMER AWARD 2019

Bronkhorst
Bronkhorst High-Tech ontwikkelt en fabriceert instrumenten voor het meten van gas- en vloeistofdoorstroming. Sinds de oprichting in 1981 levert het bedrijf standaard producten zoals flowmeters, regelaars, ventielen en doseersystemen maar ook klantspecifieke oplossingen. Bronkhorst is in Europa marktleider en heeft behalve de hoofdvestiging in Ruurlo nog negen vestigingen in Europa en distributeurs in 30 landen. Er werken in totaal 600 mensen van wie 450 in Ruurlo. Bronkhorst investeert structureel in innovatie en heeft ruim 100 mensen aan het werk op de R&D-afdeling. Het bedrijf beschikt over eigen labs en cleanrooms. Afnemers zijn actief in onder meer de medische wereld, chemie, olie en gas, halfgeleiders en voeding en farma.
Bronkhorst, twee keer eerder in de finale, gooide om verschillende redenen hoge ogen bij de jury: ‘Een bedrijf dat niet alleen zegt maatschappelijk verantwoord te ondernemen, maar dat ook werkelijk doet. Ook een bedrijf dat zijn toeleveranciers in een vroeg stadium betrekt bij nieuwe ontwikkelingen en de roadmap met ze deelt. Dit klantbedrijf wordt gekenmerkt door doeners: ze blijven niet te lang denken over een ontwikkeling, maar laten die produceren en stellen waar nodig bij. Een iteratief proces dat investeringen vraagt, maar waardoor er wel snel goede resultaten worden geboekt. Gemaakte afspraken worden altijd nagekomen, dit alles zorgt voor veel vertrouwen over en weer.’

Tembo
Tembo staat voor een wereldwijd opererende groep van 14 bedrijven. Aan de basis van het in Kampen gevestigde bedrijf ligt een door Hendrik van der Sluis opgericht sigarenfabriekje, ruim 100 jaar geleden. De generaties na de oorlogen specialiseerden zich naast de productie van sigaren eerst in de renovatie van machines en later op het zelf ontwikkelen en bouwen van machines, onder meer voor de agrarische markten. Sinds 2013 is de focus na diverse overnames verder verbreed. Nu werken er ruim 1100 mensen bij Tembo in Nederland, Polen en de Dominicaanse Republiek. De onderneming zet sterk in op duurzaamheid en ontwikkelde onder meer een machine voor het maken van papieren rietjes.
Tembo haalde eerder de tweede ronde. De jury: ‘Een bedrijf dat nieuwe businessmodellen moet ontwikkelen en dat ook met volle overgave doet met nieuwe machines voor compleet nieuwe markten. Tembo weet dat het dat niet alleen kan en zet dan ook op doordachte wijze toeleveranciers in. Die krijgen de ruimte mee te ontwikkelen zodat hun specialistische kwaliteiten goed tot hun recht komen en bijdragen aan de waardeverhoging en kostprijsverlaging van het eindproduct. De samenwerking verloopt vooral informeel, met toeleveranciers wordt op dezelfde open en directe wijze gecommuniceerd als met de eigen mensen. Ook over de prijscalculatie, de planning en de forecast wordt open gecommuniceerd.’

Over de drie andere finalisten:

Vencomatic
Vencomatic ontwerpt en maakt in Eersel innovatieve systemen voor het inrichten van pluimveebedrijven. Het bedrijf werd in 1983 opgericht door de broers Van de Ven die als eersten ter wereld een automatisch broednest op de markt brachten. Vervolgens zijn nog diverse innovaties succesvol op de markt gezet zoals systemen voor eiertransport en een optimaal klimaat in de stallen. Vencomatic belevert wereldwijd duizenden boeren en heeft daarvoor 350 mensen in dienst.

Holmatro
Holmatro Group is een in 1967 opgerichte leverancier van hydraulische gereedschappen en systemen. De onderneming heeft hoofdkantoren in Nederland (Raamsdonkveer), de VS en China van waaruit de klanten wereldwijd bediend worden. Er werken in totaal 380 mensen. Distributie vindt plaats via 400 handelspartners waarmee Holmatro wereldleider is. De gereedschappen van Holmatro worden gebruikt voor industriële toepassingen reddingsoperaties.

Integrated Mechanization Solutions
Integrated Mechanization Solutions (IMS) ontwikkelt en produceert lijnen voor de productie van kleine sensoren, actuatoren en micro-optica die worden toegepast in smart devices, automotive en de medische industrie. IMS werd opgericht in 1999 als toeleverancier van Texas Instruments, was een tijdlang eigendom van Grontmij en is sinds 2007 in handen van een aantal ondernemers. Er werken nu in Almelo 120 mensen.

In komende LINK-uitgave die op 13 december verschijnt wordt uitgebreid aandacht besteed aan de awards. Zie ook www.linkmagazine.nl

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics