Brightlands Chemelot groeit stevig door.

0

Startups en multinationals en academici genereren er samen business

De Brightlands Campus in Geleen telt verschillende onderzoeksinstituten waar onderzoekers, ingenieurs en studenten nieuwe (biobased) materialen ontwikkelen en testen. Het Chemelot Institute for Science and Technology (InSciTe) en het Brightlandsmaterialscenter(BMC) vormen samen met het 3D-printing center de schakels tussen ideeën en concrete producten, tussen wetenschap en bedrijfsleven. LINK ging bij hen op bezoek.

art brightlands Emiel_Staring_HRInSciTe werkt al aan uitbreiding

Vorig jaar zomer opende InSciTe, het Institute for Science and Technology, zijn nieuwe biomedische laboratorium op de Chemelot Brightlands Campus. “InSciTe is met de nieuwe biomedische faciliteit in de verre omgeving uniek,” zegt algemeen directeur Emiel Staring. “We beschikken nu over een gecertificeerd GMP-lab voor de ontwikkeling van biomedische materialen. We doen hier niet alleen zelf onderzoek naar nieuwe materialen en toepassingen; de labs zijn ook beschikbaar voor andere partijen. Er is veel interesse in het huren van onze laboratoriumruimte en cleanrooms. Door ondernemers bijvoorbeeld die hun ideeën en vindingen willen toetsen op werking en haalbaarheid. Meestal hebben zij niet de middelen om te investeren in apparatuur of geavanceerde condities zoals een cleanroom. Ook vergt het uitvoeren van tests bepaalde skills. Hier wordt alles volgens het boekje gedaan door gespecialiseerde en ervaren medewerkers. Relevant als het gaat om certificering van bijvoorbeeld een medische toepassing. In combinatie met de andere faciliteiten en onderzoekscentra hier op Brightlands Chemelot zijn we daarmee interessant voor zowel gevestigde bedrijven als startups die zich bezighouden met nieuwe materialen voor zowel biomedische als industriële toepassingen.”

Projecten

Maastricht University en University Medical Center, Technische Universiteit Eindhoven, DSM, Brightlands Chemelot Campus en de Provincie Limburg legden in 2014 de benodigde 80 miljoen euro op tafel voor de oprichting van InSciTe. Begin vorig jaar al werden de eerste projecten opgestart, samen met het bedrijfsleven en kennisinstellingen. “Het gaat sneller dan verwacht. We hebben nu acht verschillende projecten in portefeuille”, vervolgt Emiel Staring. “Drie projecten werken aan nieuwe grondstoffen op basis van hout- en landbouwafval. Vijf projecten zijn bezig met onder andere het kweken van kraakbeen voor implantaten en de regeneratie van bloedvaten.”

Samenwerking

InSciTe heeft drie speerpunten. Het valorisatie-instituut entameert zelf onderzoeksprojecten met wetenschappers van onder meer Universiteit Maastricht en de Technische Universiteit Eindhoven. Daarnaast zijn kennis en faciliteiten in te huren door het bedrijfsleven. “We bieden flexibele services aan, of we verzorgen het complete traject. Onze kracht schuilt ook in de samenwerking met de andere instituten, kennisinstellingen en ondernemingen op de Brightlands campussen hier in Geleen en Maastricht. Binnenkort zijn de proeffabrieken op de site gereed en kunnen we ook daadwerkelijk de processen voor biobased materialen opschalen. Ondernemers kunnen op basis daarvan besluiten om verder op te schalen in eigen fabrieken. We hebben ook de connecties met subsidiënten en investeerders, IP-deskundigen en marketeers. Wij leiden een nieuwe generatie ondernemende onderzoekers op die wetenschap vertalen naar maatschappelijke toepassingen. Het is uitdrukkelijk de bedoeling om business te genereren.”

Internationaal

Langzaam maar zeker krijgt InSciTe bekendheid. “Ook internationaal”, besluit Emiel Staring. “Er lopen besprekingen met bedrijven en instituten uit België, Duitsland, Engeland en Denemarken. Nu al bekijken we de mogelijkheden voor uitbreiding van de labs. We hebben de ambitie om een voortrekkersrol te spelen op het gebied van nieuwe materialen, biomedisch en voor de maakindustrie. We zijn goed op weg.”

Brightlands

Brightlands kent vier campussen:

  • Brightlands Chemelot Campus met een focus op hoogwaardige materialen.
  • Brightlands Maastricht Health Campus met een focus op
  • gezondheid.
  • Brightlands Campus Greenport Venlo gericht op gezonde voeding.

.         Brightlands Smart Services Campus met een focus op smart services en data science.

Rode draad is de onderlinge samenwerking op het gebied van uiteenlopende wetenschappelijke disciplines, geografische gebieden en verschillende organisaties, zoals start-ups en multinationals, maar ook de academische wereld en het bedrijfsleven.

Link Zuid Nederland specials

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics