Brightlands Chemelot Campus opent 16 november Center Court

0
Center Court

Center Court

Brightlands Chemelot Campus ontwikkelt zich in rap tempo als Nederlands grootste innovatie community in duurzame materialen en chemische processen. Met state-of-the-art onderzoekslaboratoria, 3D-printers, proeffabrieken en onderwijsfaciliteiten. Center Court verrijkt de campus met een ultramodern ontmoetingscentrum met dito restauratieve en vergader – en congresvoorzieningen. Het gebouw biedt tevens huisvesting aan Maastricht University, Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL), DSM Innovation Center, Chemelot Ventures en de Brightlands Chemelot Campus organisatie.

Opening Center Court door Commissaris van de Koning Theo Bovens en Bertholt Leeftink, Directeur-Generaal Ministerie van Economische Zaken

Brightlands Chemelot Campus is een initiatief van de Provincie Limburg, Maastricht University en DSM. De campus is officieel in 2012 van start gegaan en sindsdien gegroeid van 900 naar 1900 kenniswerkers en 650 studenten. De campus community wordt gerepresenteerd door 75 organisaties, waaronder grote bedrijven als DSM, SABIC en Arlanxeo, innovatieve MKB-bedrijven en startups, publiek/private onderzoeksinstituten op het gebied van biomedische en biobased materialen en onderwijsprogramma’s op MBO, HBO en academisch niveau. Doelstelling is door te groeien naar 2900 kenniswerkers, 1000 studenten en 100 organisaties in 2023.

Brightlands Chemelot Campus 2012-2016
De groei van de campus community is tot stand gekomen door initiatieven van verschillende partijen en investeringen in state-of-the-art faciliteiten ter stimulering van onderzoek, onderwijs en nieuwe bedrijvigheid. Enkele highlights uit de afgelopen periode zijn:

  • Nieuw hoofdkantoor van Arlanxeo (2013)
  • Nieuw onderzoekscentrum van DSM Engineering Plastics (2014)
  • Nieuw onderzoekscentrum van SABIC op het gebied van chemie en materialen (2016)
  • Ontwikkeling Pilot Plant Zone, met faciliteiten voor Chemelot InSciTe, Flowid, Chemtrix, Technoforce, Sappi en Avantium (2016); start bouw proeffabrieken voor DSM Advanced Services (2016) en SABIC (2016)
  • Nieuw laboratorium voor Isobionics (2015)
  • Uitbreiding cleanroom faciliteiten voor PhamaCell
  • Start onderzoeksinstituten, te weten Brightlands Materials Center (2016), Chemelot InSciTe (2015) en Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (2016)
  • Onderwijsprogramma’s van CHILL (2012) en Maastricht University (2012)
  • Brightlands Innovation Factory (2016)
  • Investeringen in 3D-printers ten behoeve van onderzoek, onderwijs en bedrijven (onder andere Xilloc).

Bert Kip, CEO, Brightlands Chemelot Campus:
“Ik zie het nieuwe Center Court gebouw als de ‘Brightlands factor’ van onze Brightlands community. De opening markeert de positieve ontwikkeling van deze campus.
Center Court faciliteert formele en informele ontmoetingen en events en stimuleert samenwerking over grenzen – kennis die grenzen overschrijdt. Daarmee bedoel ik dat we met deze plek ook mikken op toevallige ontmoetingen met nieuwe symbioses tot gevolg. Primair voor eenieder met een passie voor de ontwikkeling van hoogwaardige materialen en chemische processen, maar zeker ook voor diegenen binnen en buiten de campus die de ontwikkeling van nieuwe services, bedrijvigheid en talent kunnen en willen ondersteunen. Center Court – het kloppend hart van het innovatie ecosysteem voor duurzame en slimme materialen en chemische processen.”

Twan Beurskens, Gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur, Provincie Limburg
“Ik zie het Center Court als het kloppend hart van de campus, de ontmoetingsplek to be. Waar formele maar zeker ook informele ontmoetingen plaatsvinden tussen studenten, kenniswerkers, docenten, onderzoekers, management, ondersteuners. Dat zie ik niet alleen zelf als ik hier een afspraak heb, de dynamiek die hiermee gepaard gaat voel je bij wijze van spreken rondwaren in dit gebouw. Het zijn ook met name de studenten die een belangrijke rol hebben in het versterken van het innovatieve vermogen en het uitdragen daarvan ver buiten de grenzen van dit gebouw en deze campus.”

Nick Bos, Vice-voorzitter College van Bestuur, Maastricht University:
“De Universiteit Maastricht wil vanuit haar eigen sterkten in onderwijs en onderzoek met andere partijen uit onderwijs, overheid en bedrijfsleven bijdragen aan een gezonde en economisch sterke regio. Binnen de Chemelot Campus is het Center Court de plek waar het ecosysteem tastbaar wordt. In het Center Court maken studenten en onderzoekers gebruik van de state-of-the-art laboratoria en leeromgeving. Daarnaast vormt het Center Court voor ons een ontmoetingsplaats waar spontane interactie ontstaat tussen studenten, onderzoekers en het innovatieve bedrijfsleven. Door onderzoeks- en onderwijsprogramma’s goed aan te laten sluiten op de sterke economische punten van de regio en door studenten en onderzoekers op de campussen actief te laten zijn, creëren we met de Brightlands campussen een sterk fundament voor de verdere ontwikkeling van de kenniseconomie van Limburg. Op die wijze realiseren we ook regionale werkgelegenheid voor zowel onze Nederlandse als internationale alumni.”

Atzo Nicolaï, President, DSM Nederland:
“DSM heeft samen met de Provincie Limburg en de Universiteit Maastricht aan de wieg mogen staan van Brightlands Chemelot Campus en Center Court. Het gebouw is een mooie aanwinst en laat al ver voor de officiële opening zien waarvoor het gemaakt is: het samenbrengen van de gouden driehoek van kennisinstituten, overheid en bedrijven om het succesvolle ecosysteem van opleiding, R&D, startups, proeffabrieken en grootschalige productie rond Chemelot nog verder uit te bouwen. De mijlpaal vandaag draagt bij aan de ambitie van Chemelot om in 2025 de meest competitieve en duurzame site van West-Europa te zijn.”

Openingsprogramma Center Court

10.00-14.00 uur
BNR Nieuwsradio live vanaf Brightlands Chemelot Campus, met medewerking van o.a. Theo Bovens (Commissaris van de Koning Provincie Limburg), Toine Janssen (CEO Isobionics), Bert Kip (CEO Brightlands Chemelot Campus), prof. Emmo Meijer (TU/E), Maikel Beerens (CEO Xilloc), prof. Ron Heeren (Maastricht University) en prof. Mark Post (Maastricht University).

13.00 uur
Opening expositie “Crossings”, met medewerking van o.a. Bert Kip (CEO Brightlands Chemelot Campus) en Hans Gubbels (directeur Museumplein Limburg Kerkrade).

15.30 uur
Officiële opening (Auditorium), met medewerking van:
Theo Bovens, Commissaris van de Koning, Provincie Limburg,
Bertholt Leeftink, Directeur-Generaal, Ministerie van Economische Zaken,
Dimitri de Vreeze, Raad van Bestuur, Royal DSM,
Twan Beurskens, Gedeputeerde Economie en kennisinfrastructuur, Provincie Limburg
Nick Bos, Vice-voorzitter College van Bestuur, Maastricht University
Rob van Leen, Chief Innovation Officer, DSM
Martin Paul, Voorzitter College van Bestuur, Maastricht University

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics