Bosch Rexroth doet ‘vreemde eend in de bijt’ Large Projects in de verkoop

0

Bosch Rexroth is voornemens haar projectactiviteiten – Large Projects – op de locatie in Boxtel te verkopen. Deze businessunit is nog maar anderhalf jaar geleden ontstaan door de samenvoeging van zes bedrijfsonderdelen, onder leiding van Durk-Jan Nederlof. Die kreeg de opdracht mee de commerciële kracht van de unit te versterken. Maar inmiddels moet geconcludeerd worden dat die opzet niet voldoende geslaagd is, mede door de recessie in de offshore. Daarom gaan deze activiteiten nu in de verkoop. De onderhandelingen met investeerders en/of industriële bedrijven die daarmee hun bestaande activiteiten willen versterken zijn reeds gaande. Vandaag is het personeel – 300 mensen – geïnformeerd over de stap, aldus een woordvoerder.

Aandrijvingen voor het openen en sluiten van de megasluisdeuren in het nieuwe Panamakanaal. De hydrauliek voor simulatoren die automobilisten het autonoom rijden laten ervaren. Of een systeem dat de grasmat uit een stadion schuift en in delen verticaal opslaat. Dit is het type van projecten dat de businessunit complexe, klantspecifieke – soms ook grote – aandrijfsystemen ontwikkelt, engineert en bouwt. Turn-key projecten voor met name de markten Marine & Offshore, Civiele Techniek, Motion & Research Technology en Renewable Energy. Daarmee is het, naast de aandrijfactiviteiten voor de industriële mobiele markten die Bosch Rexroth ook in Boxtel uitvoert, ‘een wat vreemde eend in de bijt’. Dat, gevoegd bij het feit dat het vermarkten van die projecten tegenviel, zijn de redenen voor Bosch Rexroth de businessunit in de verkoop te doen.

Overnemende partij

De intentie is een overnemende partij te vinden die actief is in dezelfde markten en waarvoor de specifieke knowhow in de hoofden van de engineers van grote toegevoegde waarde is. ‘Wij zijn ervan overtuigd dat er voor de Large Project activiteiten – die gebaseerd zijn op sterke technische capaciteiten en specifieke knowhow – betere opties zijn voor een positieve ontwikkeling. Namelijk wanneer deze worden gevoerd onder het industriële eigendom van een bedrijf dat zich richt op het zakendoen in de wereld van projecten business’, zegt Steffen Haack, lid van de Raad van Bestuur van Bosch Rexroth verantwoordelijk voor engineeringactiviteiten en voor de divisie Industriële Hydraulica.

Direct na de zomer rond

Het past in de filosofie van Bosch het verkopen van een onderdeel al bekend te maken zodra het besluit daartoe genomen is en er niet mee te wachten tot de verkoop beklonken is, aldus de woordvoerder. ‘Maar het is wel zaak dat deze periode niet lang duurt, want onzekerheid is niet goed in een business waarin het succes afhangt van of een project valt of niet. De inzet is er uiterlijk in september een koper gevonden te hebben.’

Naast de Large Projects business van Bosch Rexroth is op de locatie Boxtel de nationale verkoop- en serviceorganisatie van Bosch Rexroth in Nederland gevestigd. Zij blijven klanten bedienen en optreden als partner en aandrijf- en besturingsspecialist voor aandrijfvraagstukken, service en training voor de Nederlandse markt. Verder zijn op de locatie in Boxtel ook delen van de administratie van de Bosch Groep in Nederland ondergebracht. Op de locatie in Boxtel werken in totaal zo’n 500 mensen.

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics