BOGE installeert nieuwe compressoren zonder enige hinder voor Tate & Lyle

0

Tate & Lyle verwerkt dagelijks met ruim 200 vaste werknemers tot wel een 1,2 miljoen kilo aan mais. De mais wordt door het bedrijf voornamelijk verwerkt tot zetmeel, dat wordt gebruikt als ingrediënt voor veel verschillende voedingsproducten zoals soepen, sauzen en koek. Tijdens het productieproces om de mais tot gedroogd zetmeel te maken, wordt er in de afdeling ‘Drogerij’ van Tate & Lyle gebruik gemaakt van grote persfilters die met behulp van perslucht het vocht uit het zetmeelsuspensie verwijderen. Nadat de vorige compressoren, die stamde uit het jaar 1996, er voldoende dienstjaren op hadden zitten, is er gekeken naar een hedendaags energie-efficiënte wijze om de persfilters van perslucht te kunnen voorzien. BOGE Kompressoren heeft twee stuks van de nieuwste S 160-4 LF schroefcompressoren kunnen installeren, zonder dat Tate & Lyle hier enig hinder van heeft ondervonden.

Vanuit BOGE Kompressoren BV is er een voorstel gemaakt om een 13 bar persluchtnet te installeren met meerdere frequentiegeregelde compressoren. BOGE heeft allereerst een meting uitgevoerd, waaruit het BOGE verbeterplan uit voort is gekomen. Tate & Lyle had door piekverbruik veel onbelaste draaiuren op de compressoren gemaakt. BOGE heeft een installatie aangeboden, waarbij de onbelaste uren tot een minimum worden gereduceerd en een volledige back-up wordt gegarandeerd. Tevens wordt er door te investeren in een compleet nieuwe installatie flink bespaard op onderhouds- en energiekosten die de onbelaste uren met zich meebrengen. De installatie zorgt niet alleen voor een besparing van meer dan €100.000,00 per jaar, maar ook voor een back-up en een verbeterde persluchtkwaliteit van de klasse ISO 8573-1.

Nieuwe installatie geheel geïntegreerd
Voor het drogen van de zetmeelsuspensie is er uiteindelijk gekozen om drie speciale watergekoelde compressoren te plaatsen. Twee S 160-4 LF schroefcompressoren van de nieuwe S 4 serie en een SLF 40-3 schroefcompressor. Achter de compressoren zijn er twee adsorptiedrogers met filterunit opgesteld. Tussen de compressoren en bestaande buffertanks zijn er drie nieuwe buffertanks met een inhoud van 10 m³ door BOGE geïnstalleerd. De compressoren zijn voorzien van een lokaal bedieningsscherm genaamd Focus 2.0, dat tevens geheel geïntegreerd is met het besturingssysteem van Tate & Lyle.

S 160-4 LF Schroefcompressor: onderhoudsvriendelijk, stil en extreem efficiënt
Bij Tate & Lyle is er voor gekozen om twee nieuwste S 160-4 LF schroefcompressoren te plaatsen. De jongste generatie compressoren overtuigen door de verassend stille werking, innovatieve afscheidingstechnologie en de beste efficiëntie in hun klasse. Er is voor gekozen om de twee compressoren van 160 kW afzonderlijk van elkaar te laten draaien, zodat Tate & Lyle altijd 100% back-up heeft en het productieproces te allen tijde door kan gaan.

Adsorptiedrogers: Droge en olievrije perslucht
Voor droge en olievrije perslucht zijn er twee speciale absorptiedrogers van de BOGE geplaatst. De BOGE absorptiedrogers combineren een koud regenererende absorptiedroger met een DCZ actiefkooladsorber. Behalve het drukdauwpunt van -40 °C (-70 °C optioneel), zorgt dit ervoor dat het restoliegehalte in de perslucht beperkt kan worden tot 0,003 mg/m³.

Machinebesturing Focus 2.0: Gewoon alles onder controle
De geplaatste compressoren worden aangestuurd met behulp van de BOGE Focus 2.0. Er kunnen tot wel vier starre en/of frequentie geregelde compressoren worden gekoppeld aan het systeem. Via een RFID-Chip is het mogelijk om intuïtief de talrijke functies aan te sturen. Het is met de Focus Control 2.0 mogelijk om te wisselen tussen twee hoofdschermen: het installatiegerelateerde scherm voor het overzicht over alle aangesloten compressoren (basislastwisseling) en het compressor gerelateerde scherm voor de afzonderlijke waarneming van de compressor.

Geen hinder tijdens productieproces
Tijdens het plaatsen van de compleet nieuwe installatie, was het van belang dat het productieproces gewoon door kon gaan. Het is ondenkbaar dat een bedrijf als Tate & Lyle die 20 ton zetmeel per uur produceert de productie voor langere periode moet stilzetten. Om tijdens het productieproces geen hinder te ondervinden, heeft BOGE zoveel mogelijk voorbereidingen getroffen voordat de installatie geplaatst ging worden. Het daadwerkelijk vervangen van de installatie is stap voor stap gedaan in de uren dat normaliter onderhoud zou worden gepleegd. R. Koomen (Reliability & Project Engineer Maintenance); “Uiteindelijk heeft BOGE Kompressoren BV de volledige installatie in enkele maanden tijd kunnen installeren, zonder dat Tate & Lyle hier enig hinder van heeft ondervonden”.

Indrukwekkend project en overtuigend door lage Total Cost of Ownership
De installatie bij Tate & Lyle is één van de indrukwekkendste en grootste installaties die BOGE de afgelopen tijd heeft mogen plaatsen. Ronald Engberts (Country Manager); “Wij zijn trots op het project dat wij voor Tate & Lyle in de afgelopen maanden hebben mogen uitvoeren. Door de lage TCO (Total Cost of Ownership) van de compleet nieuwe installatie in kaart te brengen, was Tate & Lyle er van overtuigd om te kiezen voor de BOGE installatie.” Tate & Lyle is het eerste bedrijf in Nederland die de nieuwste 4 serie compressoren in gebruikt neemt, waarvoor eerst een uitvoerig plan gemaakt moest worden om de complete installatie daadwerkelijk het pand in te krijgen. Voor de plaatsing van de complete installatie is er een deel uit de buitengevel van de fabriek gehaald en is er een speciaal tijdelijk onderkomen gebouwd, voor de toen nog te plaatsen nieuwe compressor. Met een positief gevoel kijkt BOGE terug op het door hen uitgevoerde project voor een groot internationaal bedrijf als Tate & Lyle.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics