Boekpresentatie ‘De Complete Projectmanager’

0

Op donderdagmiddag 15 september presenteert Holland Innovative (HI) het boek ‘De Complete Projectmanager’. Auteur is Roel Wessels, projectmanagement director bij HI. De gratis toegankelijke bijeenkomst is in Conference Center The Strip op de High Tech Campus Eindhoven. Het wordt een multimedia-event dat inspiratie moet bieden met aansprekende presentaties en muzikale bijdragen, meldt HI-directeur Hans Meeske. In het nieuwe boek komen alle facetten van de projectmanager in de maakindustrie aan bod: het hoe en de essentie, waarbij projectmanagement, agile leiderschap en system engineering bij elkaar komen als een logisch geheel.

Meester-gezel

Het boek past in het thema van het septembernummer van Link Magazine, ‘Hightech meets midtech en vice versa?’, aldus Meeske. ‘Mensen kansen bieden om zich te ontwikkelen en gezamenlijk tot grote hoogte te komen. Binnen Holland Innovative passen wij het principe van ‘meester-gezel’ toe waarbij onze professionals de kans krijgen om te leren van de goeroes in het vak. Dit ook in aansluiting op het verhaal over kennisvermenigvuldiging van Jan van Eijk (lees de Link van september), waar ik overigens helemaal achter sta. Wij zien een drietrapsontwikkeltraject: trainen, coachen, samen projecten doen. Daarvoor hebben wij onze HI Academy opgericht.’

Beïnvloeder

Meeske: ‘Het boek gaat over het hoe van projectmanagement en hoe je als projectmanager met een proactieve houding ook in moeilijke situaties regie houdt. Hoe je een beïnvloeder wordt van  de weg naar het resultaat, van je omgeving, van je team én van je eigen effectiviteit.’ Er wordt immers steeds meer verwacht van de projectmanager. Uitdagende doelstellingen, hoge druk op kosten en doorlooptijden, verschillende belangen van stakeholders en vele afhankelijkheden tussen deelprojecten zorgen voor een steeds grotere complexiteit. En dat in een omgeving waarin veranderingen en onzekerheden de standaard geworden zijn. Daarbij dient het creatieve vermogen van de kenniswerker maximaal te worden benut, wat vraagt om minder hiërarchische organisatievormen en multidisciplinaire samenwerking. Het beschikken over projectmanagementvaardigheden wordt hierdoor belangrijk op bijna alle niveaus in de organisatie.

Agile

Door alle uitdagingen groeit de vraag naar allesomvattende methoden en maakt Agile een enorme opmars. Anderzijds is er juist in de toegenomen complexiteit behoefte aan eenvoud. Daarover gaat het boek. Terug naar de kern, in staat zijn om de nuttige elementen uit verschillende methoden te combineren en aandacht geven aan het allerbelangrijkste: de mens achter de projectmanager.

Auteur

Roel Wessels geeft als ervaren projectmanager, natuurkundige en muzikant focus aan het reduceren van complexiteit en het verbinden van mensen, methoden en denkwijzen. Maar heeft bovenal als doel het vak projectmanagement (weer) leuk te maken voor de projectmanager, de teamleden en de omgeving.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics