Black Semiconductor krijgt €254,4 miljoen financiering om nieuwe halfgeleidertechnologie in Europa te lanceren

0

Black Semiconductor, een pionier op het gebied van chiptechnologie van de volgende generatie, kondigt een van de grootste financieringen aan voor een diep-technologisch bedrijf dat chips produceert in Europa tot nu toe. Het bedrijf heeft zich verzekerd van EUR 228,7 miljoen overheidsfinanciering voor de komende 7 jaar in het kader van het IPCEI ME/CT-programma. Naast de publieke financiering heeft Black Semiconductor nog eens EUR 25,7 miljoen aan aandelenfinanciering binnengehaald. De ronde werd geleid door Porsche Ventures en Project A Ventures, met deelname van toonaangevende durfkapitaalbedrijven, bedrijven en marktleiders, waaronder Scania Growth, Capnamic, TechVision Fund en NRW.BANK, naast de seed round-investeerders Vsquared Ventures, Cambium Capital en Hermann Hauser’s Onsight Ventures. Met de financiering is het bedrijf op weg om de eerste fase van zijn visie te realiseren: een nieuwe generatie chiptechnologie van onderzoek naar massaproductie brengen tegen 2031.

Link magazine special 2024: The Dutch High-Tech Industry and the European Ecosystem: stronger together. Read this edition digital.

Black Semiconductor werd in 2020 opgericht door Dr. Daniel Schall en Sebastian Schall en ontwikkelt een nieuwe manier om netwerken van chips te bouwen met behulp van een nieuw materiaal: grafeen. Deze nieuwe chipnetwerken zullen de datacommunicatie tussen chips versnellen voor ongeëvenaarde prestaties, verbeterde energie-efficiëntie en een aanzienlijke verlaging van de productiekosten doordat 60% minder productiestappen nodig zijn. Black Semiconductor heeft de ambitie om de massaproductie van grafeenhalfgeleiders mogelijk te maken in volledige overeenstemming met de bestaande industrienormen – een baanbrekende prestatie voor de industrie. De technologie en hardware van het bedrijf maken optische chip-naar-chipverbindingen mogelijk, waardoor chips met elkaar kunnen communiceren alsof ze één zijn. Door de huidige beperkingen in de architectuur van siliciumchips te overwinnen, pakt deze nieuwe technologie bestaande barrières aan voor transformatieve toepassingen in verschillende industrieën, waaronder efficiënte datacenters, generatieve en ingebedde AI en autonoom rijden.

Met het nieuwe kapitaal zal Black Semiconductor zijn R&D-initiatieven versnellen en proefproductiefaciliteiten opzetten in Aken, Duitsland, een belangrijke stap in de richting van zijn langetermijndoelstelling om grafeen van hoge kwaliteit te produceren en te implementeren in Europa. Het bedrijf wil tegen 2026 in Aken een proefproductiefaciliteit in gebruik nemen om de naadloze integratie van grafeen in elektronische chips te demonstreren. Black Semiconductor wil bovendien zijn personeelsbestand uitbreiden en is van plan 90 nieuwe high-tech functies te creëren, waardoor het totale personeelsbestand zal stijgen van 30 naar 120 in 2026.

Uwe Horstmann, medeoprichter en General Partner van Project A, benadrukt: “Europa moet zich richten op sleuteltechnologieën om de autonomie en economische stabiliteit van het continent te midden van geopolitieke uitdagingen en problemen met de toeleveringsketen veilig te stellen.

Patrick Huke, Partner en hoofd van Porsche Ventures: “Onze investering in Black Semiconductor samen met Project A biedt een uitstekende mogelijkheid, fotonicatechnologie naadloos te integreren in conventionele chips voor verschillende industrieën en use cases, inclusief voor toekomstige AI-toepassingen. Door de combinatie van publieke en private investeerders bevindt het team van Black Semiconductor zich nu in een sterke positie  om een Europees halfgeleiderbedrijf op te bouwen dat onze binnenlandse concurrentievermogen en het algehele Europese chip-ecosysteem in Europa zal versterken.” Met het extra kapitaal zal BLK zijn onderzoeks- en ontwikkelingsinitiatieven versnellen ontwikkelingsinitiatieven en bouwt aan productiecapaciteit voor een proeffabriek in Aken, een belangrijke stap naar productie van grafeen van hoge kwaliteit in Europa. Tegen 2026 wil het bedrijf een productiefaciliteit in Aken in gebruik nemen.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics