Festo presenteert de BionicWorkplace: de zelflerende werkplaats voor mens-robot samenwerking

0

‘Met de BionicWorkplace tonen we een zelflerende werkplaats voor een mens-robotsamenwerking, die de voordelen van de BionicCobot – de lichtgewicht pneumatische robot – combineert met IT-systemen uit het veld van kunstmatige intelligentie.’ Aldus Dr. Elias Knubben, hoofd van de Corporate Bionic Projects. De flexibele werkplek is uitgerust met tal van hulpsystemen en perifere apparaten die samen een netwerk vormen en zo met elkaar communiceren. Kunstmatige intelligentie en machinelearningmethoden maken de BionicWorkplace een lerend en anticiperend systeem, dat zichzelf voortdurend optimaliseert. Mensen kunnen direct interacteren met de BionicCobot en deze besturen met behulp van gebaren, aanraking of spraak. Het op afstand manipuleren van het systeem is ook mogelijk. Deze efficiënte, veilige mens-robotsamenwerking maakt de vervaardiging mogelijk van individuele producten tot seriegrootte 1. Om jonge mensen enthousiast te maken voor technologie brengt Festo dit jaar een bionica- uitrusting op de markt.

Dr. Elias Knubben, hoofd van de Corporate Bionic Projects Festo

BionicFlyingFox: gedeeltelijk autonome vlucht met Motion Tracking systeem
‘Vliegen’ is een constant terugkerend onderwerp in het Bionic Learning Network. Festo werkt al jaren samen met universiteiten, instituten en ontwikkelingsbedrijven bij het bedenken van onderzoeksobjecten gebaseerd op fundamentele principes, afkomstig uit de natuur. Voor de BionicFlyingFox hebben de ontwikkelaars hun aandacht gericht op de Egyptische vruchtvleermuis, ook wel bekend als Flying Fox.
Ondanks zijn spanwijdte van 2,28 meter, kan dit ultralight vliegende object vliegen met kleine draaicirkels. De vleermuis kan dit door zijn complexe kinematische bewegingen, die zijn gebaseerd op het schaarprincipe. Tijdens de opwaartse slag wordt de secundaire vleugel ingetrokken en deze wordt weer ontvouwen voor de krachtige neerwaartse slag.
Om de BionicFlyingFox gedeeltelijk autonoom binnen een bepaald luchtruim te laten vliegen, communiceert deze met een motion-trackingsysteem, dat zijn positie continu vastlegt. Tegelijkertijd plant het systeem de vluchtpaden en geeft het de nodige controlecommando’s. Het laten opstijgen en landen van de BionicFlyingFox wordt gedaan door een menselijke operator.

BionicWheelBot: unieke manieren van beweging op het model van de fietserspin
De fietserspin of radslagspin werd in 2008 door Bionica-expert Prof. Ingo Rechenberg ontdekt aan de rand van de Sahara. Net als andere spinnen kan deze spin draaien, maar hij kan met behulp van een combinatie van salto’s en over de grond rollen ook vooruit bewegen. Sinds de ontdekking van deze spin heeft Prof. Rechenberg gewerkt aan het vertalen van zijn bewegingen naar technologische toepassingen.
De bewegingen en het aandrijfconcept zijn ontwikkeld in samenwerking met het Bionics team van Festo. De BionicWheelBot rolt in de vorm van een wiel over de grond, met drie poten aan weerszijden van het lichaam. Twee andere poten, die tijdens het lopen worden ingetrokken, wordendan uitgevouwen. Als de spin opgerold is als een bal, duwen deze poten hem van de grond en bewegen hem voort, in een continue rollende beweging.

Bionics4Education
Om jonge mensen enthousiast te maken voor technologie brengt Festo dit jaar een bionica- uitrusting op de markt. Bionics4Education bevat de bouwmaterialen die nodig zijn voor drie verschillende bionicaprojecten: de bionische olifantenslurf, een adaptieve grijper met Fin Ray®-effect, de bionische vis, en de bionische kameleongrijper. De hardware wordt gecomplementeerd met een digitale leeromgeving (www.bionics4education.com), waar aanvullende gegevens met betrekking tot bionica en nuttige tips voor de praktische implementatie op school of thuis te vinden zijn. Deze gratis informatie helpt leerlingen bij de bouw en programmering van de modellen, en leerkrachten bij het inplannen van hun lessen.

Festo op de Hannover Messe 2018
Van 23 tot 27 april 2018 zal Festo op de Hannover Messe uitpakken met de nieuwe Future and Bionic Concepts, evenals verdere productinnovaties voor fabrieks- en procesautomatisering, op haar stand in hal 15, stand D11.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics