Binnenvaartschip Sendo Liner, gebouwd door Concordia Damen, heeft de Maritime Award ‘KNVTS Schip van het jaar’ gewonnen.

0

De jury benadrukte de toekomstbestendige voortstuwingsconfiguratie van het schip (dieselektrisch aangevuld met een batterijpakket) als cruciale factor in het kiezen van de Sendo Liner, Concordia Dame,  als winnaar. De prijs werd uitgereikt tijdens het Maritime Awards Gala 2019.

De Sendo Liner is een binnenvaartschip met de afmetingen 110 x 11.45 x 3.2 m (LxBxT). Het is ontworpen door Concordia Damen in nauwe samenwerking met de klant, en eigenaar van het schip, Sendo Shipping.

Tijdens de ontwerpfase hebben Concordia Damen en Sendo Shipping veel aandacht besteed aan het zo efficiënt, economisch en schoon mogelijk maken van het schip, met als belangrijkste taak het transporteren van containers over de binnenwateren. De toekomstbestendigheid van het schip was een van de belangrijkste eisen.

Een duurzame stap vooruit

De Sendo Liner heeft door een geoptimaliseerd ontwerp 8% meer ladingcapaciteit in vergelijking met een binnenvaartschip met dezelfde afmetingen. Daarnaast heeft het schip een innovatief ballastsysteem waardoor er meer diepgang gecreëerd kan worden bij het passeren van bruggen.

Het schip heeft een diesel elektrische voortstuwing aangevuld met accu’s die tijdens het laden en lossen kunnen worden opgeladen met walstroom. Deze verandering in voortstuwing in combinatie met de verhoogde ladingcapaciteit en verminderde weerstand is de reden dat dit schip in vergelijking met andere binnenvaartschepen een grote stap vooruit is op het gebied van brandstofbesparing. Deze drie factoren zorgen er dan ook voor dat de Sendo Liner 40% minder CO2 per vervoerde container uitstoot.

Alle winnaars. Foto Concordia Damen

Klaar voor de toekomst

Concordia Damen en Sendo Shipping hebben het voortstuwingssysteem zo ontworpen dat het mogelijk is om in de toekomst de batterijen op een relatief simpele manier te vervangen en om het laadvermogen te maximaliseren. Dat betekent dat de Sendo Liner, ook in de toekomst, leider is op het gebied van lage emissies.

“We zijn enorm trots dat de Sendo Liner de KNVTS Schip van het Jaar 2019 prijs heeft gewonnen. Deze prijs is het resultaat van een nauwe en succesvolle samenwerking tussen Concordia Damen en Sendo Shipping. Onze gedeelde visie op verduurzaming is wat dit project tot een succes heeft gebracht. We zijn er trots op om met hen samen te werken” aldus Chris Kornet, CEO van Concordia Damen.

“De Sendo Liner is zeker het binnenvaartschip van de toekomst – gekenmerkt door gereduceerde emissies en efficiënte ladingcapaciteit. Belangrijker is de basis voor emissie loos transport in het ARA gebied. We hebben voortdurend contact met Sendo Shipping over de data analyse die gebruikt zal worden voor verdere ontwikkelingen, aangezien we op weg zijn naar emissievrije opleveringen in Augustus 2020”.

Deze KNVTS Schip van het Jaar award is zeker belangrijk gezien het feit dat Concordia Damen op dit moment vijf schepen met hetzelfde ontwerp als de Sendo Liner in aanbouw heeft. “Dit is voor ladingeigenaren die geïnteresseerd zijn in duurzame binnenvaartoplossingen een interessante optie,” concludeert Chris Kornet.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics