‘Bedrijven investeren meer in R&D en organiseren het anders’

0

VNO-NCW bestrijdt de gedachte dat bedrijven onvoldoende investeren in R&D. Dat zeggen de ondernemingsorganisatie in reactie op het nieuws dat honderd onderzoeksbanen verloren gaan bij Philips Lighting.

Nieuwe innovaties

De ontwikkelingen in technologie gaan razendsnel en de vraagstukken waar bedrijven mee bezig zijn dermate complex – bijvoorbeeld maatschappelijke uitdagingen – en vragen om vele verschillende disciplines dat bedrijven genoodzaakt zijn de R&D anders te organiseren. Bovendien vraagt de markt vaak sneller en eerder om nieuwe innovaties. Dat maakt dat de tijd van grote onderzoekscentra zoals het NatLab en Bel Labs inderdaad tot het verleden behoort. Fantastische laboratoria waar de meest waanzinnige zaken zijn bedacht.

Positieve trend

Dat er een positieve trend is in de R&D van bedrijven, is onmiskenbaar. De R&D-uitgaven van bedrijven zijn tussen 2013 en 2016 met één miljard toegenomen. Daarmee liggen de investeringen nu op 1,2 procent van het BBP, bijna op het EU-gemiddelde waar Nederland jarenlang ruim onder zat. In diezelfde periode zijn de publieke uitgaven aan R&D constant gebleven, namelijk ruim onder de 1 procent. Positief is daarom dat er 400 miljoen extra uitgaven in het Regeerakkoord zijn toegezegd als hefboom voor extra private investeringen. Samenwerking en co-creatie is zijn veel belangrijker geworden. Dat maakt de inzet op publiek private samenwerking zoals dit kabinet ook bepleit ook zo belangrijk.

Disruptieve innovaties

Natuurlijk moeten er genoeg verfrissende ideeën worden bedacht, echt disruptieve innovaties.  Dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Hier spelen innovatieve startups een belangrijke rol in, net als de toegepaste onderzoeksinstellingen. Zo wordt er gewerkt aan Eindhoven Engine, een vernieuwd onderzoekscentrum waar gewerkt wordt aan concrete uitdagingen. Dat is een zinvollere benadering dan met weemoed terug te denken aan een tijd die niet meer terugkomt

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.