Beademhalingsapparaat VentilatorPAL van Universiteit Twente en Radboudumc op de markt.

0

Specialisten van de Universiteit Twente (UT), Radboudumc en het bedrijf FreeBreathing hebben in het TechMed Centre van de UT aangetoond dat de VentilatorPAL Pro ingezet kan worden voor de behandeling van COVID-19 patiënten met ernstige ademhalingsproblemen.

De VentilatorPAL Pro is de professionele variant van het open-source beademingsapparaat VentilatorPAL. Het systeem heeft een ‘doorsnee’ beademingsballon. Die ballon wordt normaal gesproken met de hand ingeknepen, maar dit gebeurt nu door een machine die de handbeweging van de intensivist overneemt. De validatie van de VentilatorPAL Pro betekent een belangrijke stap in het verkorte certificeringstraject van het ministerie van VWS. Het apparaat moet nog in de praktijk getest worden bij patiënten.

Nu de hoogste nood op de IC’s in Nederland afvlakt, komt de vraag naar de VentilatorPAL Pro vooral uit landen die momenteel kampen met een grote toestroom van COVID-19 patiënten. Het gaat om onder andere Brazilië, Roemenië, Indonesië, India, Verenigde Staten en de nodige landen in Afrika en Zuid-Amerika. VentilatorPAL Pro kan ingezet worden tijdens de eerste 4 á 5 dagen dat een patiënt in het ziekenhuis ligt. De gemiddelde IC-opname van 23 dagen wordt daarmee verkort en geeft in theorie een verlichting van 15 tot 20 % op de IC-capaciteit.

De technische kennis binnen het project komt van de engineers van FreeBreathing. Hugo Touw, intensivist van het Radboudumc, heeft geadviseerd over de basale beademingseisen waaraan beademingsapparatuur moet voldoen voor IC-gebruik. Longfysioloog Frans de Jongh van de UT heeft de VentilatorPAL Pro in het TechMed Centre getest op kunstlongen.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics