Battolyser Systems, batterij-/waterstof spin-off van de TU Delft, gaat productie opschalen.

0

Battolyser Systems, een batterij-/waterstof spin-off van de TU Delft, is klaar om haar gepatenteerde technologie voor massaproductie op de markt te commercialiseren. De nieuwe CEO van het bedrijf is op zoek naar een team van technisch en algemeen personeel om de groei te versnellen.

“De Battolyser-technologie is klaar, klanten zijn al aangemeld en de financiering is veiliggesteld. Dus na jaren van onderzoek en ontwikkeling zijn we klaar om niet alleen binnen te komen, maar ook om de opschalingen van de groene waterstofmarkt te ontsluiten”, aldus Mattijs Slee.

Battolyser Systems heeft een baanbrekend product ontwikkeld dat elektriciteit kan opslaan en groene waterstof uit hernieuwbare energie kan produceren om de maatschappelijke vraag in evenwicht te brengen met het aanbod. Een Battolyser kan direct heen en weer schakelen tussen het opladen van de batterij, gevolgd door waterstofproductie wanneer deze volledig is opgeladen en het ontladen van de batterij. Daarom kan het waterstof produceren wanneer de elektriciteitsprijzen laag zijn en elektriciteit verkopen wanneer de prijzen hoog zijn. “Een Battolyser is nooit stil en werkt altijd voor je,” zei Slee.

Battolyser uitvinder Fokko Mulder, hoogleraar aan de afdeling Chemical Engineering van de TU Delft: “De uitdaging was om een robuust systeem te ontwikkelen dat jarenlang dag in, dag uit kan werken. Een systeem dat flexibel is, elektriciteitsverliezen minimaliseert, kosteneffectief is en overvloedige en conflictvrije materialen gebruikt. We hebben het gedaan en projecten met commerciële klanten zijn nu aan de gang. Ik ben blij dat ons onderzoek kan helpen de klimaatverandering tegen te gaan.”

Mattijs Slee

Financiering veiliggesteld

Battolyser Systems heeft financiering gekregen om op te schalen van een proeffaciliteit in een gasgestookte elektriciteitscentrale van Vattenfall naar een commerciële demonstratiefaciliteit van MWh/MW. Er zijn ook fondsen vrijgemaakt om een R&D-faciliteit te ontwikkelen en zich voor te bereiden op een grootschalige fabriek.

“Battolyser Systems zal onder leiding van Mattijs een grote kracht achter de energietransitie zijn. Hij heeft technische, venture en business expertise als voormalig Commercieel Hoofd Europa bij Shell Hydrogen. Hij wordt gedreven door een sterk gevoel voor doelgerichtheid en kan geweldige teams bouwen om het bedrijf op te schalen voor onze ambitieuze plannen”, aldus Kees Koolen, CEO van clean energy conglomeraat Koolen Industries en investeerder in Battolyser Systems.

Het bedrijf is in 2018 opgericht door de TU Delft, Proton Ventures en professor Fokko Mulder om het eerste geïntegreerde batterij- en elektrolysersysteem genaamd Battolyser te ontwikkelen. Koolen Industries werd aandeelhouder in 2020 door een initiële investering en kent nu aanzienlijke extra financiering toe om de volgende groeifase van Battolyser Systems veilig te stellen.

“De Battolyser is de eerste dual-purpose energieopslagoplossing met zowel een batterij- als een elektrolyserfunctie. Ze verbeteren elkaars prestaties”, aldus prof. Mulder.

Nieuwe productcategorie

De wereldwijde vraag naar energie zal naar verwachting in de tweede helft van deze eeuw verdubbelen. Het duurzaam leveren van deze energie is een van de belangrijkste uitdagingen van onze generatie. De Overeenkomst van Parijs is gericht op een netto broeikasgasneutrale economie tegen 2050 om de gevolgen van klimaatverandering te beperken.

Om dit te bereiken moet de samenleving al haar energie uit hernieuwbare energiebronnen halen en het eindgebruik zoveel mogelijk elektrificeren. Batterijen zijn het meest efficiënt voor opslag op korte termijn, terwijl groene waterstof een cruciale rol zal spelen bij het balanceren van hernieuwbare elektrische vraag met de vraag voor langere duur. Waterstof kan ook energie-intensieve en vervuilende sectoren voorzien van een schoon alternatief, zoals een koolstofvrije brandstof voor de transportsector en grondstoffen voor industrieën zoals meststoffen, chemicaliën en staal.

“Battolyser Systems biedt oplossingen met baanbrekende flexibiliteit, robuustheid, efficiëntie en gebruik van overvloedige materialen in vergelijking met bestaande batterijen en elektrolysers,” aldus Slee, en:

“Een Battolyser is een geheel nieuwe productcategorie die businessmodellen kan ontsluiten en de energietransitie kan versnellen door implementaties op schaal.”

Battolyser Systems is een spin-off van de TU Delft die tot doel heeft Battolysers te ontwikkelen en te produceren. Het wordt gesteund door Koolen Industries, Proton Ventures en de TU Delft.

Koolen Industries is een conglomeraat voor schone energie dat complete, geïntegreerde oplossingen biedt aan bedrijven en consumenten. Sinds de oprichting in 2019 heeft Koolen Industries geïnvesteerd in zonnepaneelinstallaties bedrijven Koolen Industries Solar, BonGo Solar, NovaVolt en BeSolar, en in lithium batterij maker Super B, energieopslagbedrijf Smart Grid, elektrische laadinfrastructuur bedrijf Floading Energy, groene waterstof en ammoniak bedrijf Proton Ventures, mobiele energie opslag bedrijf GreenBattery, thermische energie opslag bedrijf Kraftblock , flow battery developer Elestor, cloud-based mobile energy storage platform provider Skoon Energy, flex provider Sympower en EV charging softwarebedrijf Deftpower, EIT InnoEnergy, dat investeert in duurzame energie start-ups in heel Europa, AI robotica bedrijf Aziobot en Hardt Hyperloop.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics