Automotive Cells Company haalt € 4,4 miljard financiering op voor R&D en de bouw van drie gigafabrieken voor lithium-ionbatterijcellen.

0

Automotive Cells Company heeft vandaag voor € 4,4 miljard financiering opgehaald. De financiering is bestemd voor de bouw van drie gigafabrieken voor de productie van lithium-ionbatterijcellen in Frankrijk, Duitsland en Italië, en het budget voor R&D wordt verhoogd.

Deze operatie zal de ontwikkeling van ACC versnellen en zijn positie als belangrijke speler in de batterij-industrie versterken om krachtige, koolstofarme elektrische voertuigen uit te rusten. In december 2023 startte ACC volgens schema met de productie voor Stellantis in zijn Gigafactory in Billy-Berclau Douvrin (Frankrijk), wat een opmerkelijke prestatie is. Dit succes maakt de weg vrij voor verdere industriële ontwikkelingen om aan de vraag te voldoen, gekenmerkt door de start van de bouw van het tweede blok op de Franse site, alvorens de start van de bouw van het eerste blok in Duitsland en het dubbele blok in Italië.

Het financieringspakket zal bijdragen aan de financiering van deze capaciteiten en wordt volledig onderschreven door een consortium van commerciële banken, BNP Paribas, Deutsche Bank, ING, Intesa Sanpaolo, en ondersteund door Bpifrance, Euler Hermes en SACE.

Link magazine december/januari 2023/2024: Vertrouwen in de keten, niet alleen voor relaties tussen bedrijven; ook tussen afdelingen binnen een organisaties. Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op bij mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

“De transitie naar de elektrificatie van voertuigen is nog steeds in volle gang. Om deze immense uitdaging aan te gaan, moeten onze klanten kunnen vertrouwen op robuuste en betrouwbare Europese spelers zoals ACC, die in staat zijn om grote hoeveelheden concurrerende batterijen te leveren met een lage CO2-voetafdruk. Met deze financiële gemeenschap van wereldklasse die ons steunt, zien we duidelijk bewijs van het vertrouwen dat in het ACC-project wordt gesteld. Naast deze operatie zullen we onze behoeften bepalen naarmate we aanvullende contracten afsluiten. We kijken resoluut naar de toekomst, met het oog op het bereiken van onze doelstelling om onze productiecapaciteit te vergroten”, aldus Yann Vincent, Chief Executive Officer van ACC.

Stellantis, Mercedes-Benz en Saft, de drie aandeelhouders van ACC, tonen hun betrokkenheid door samen te werken met ACC en deel te nemen aan een kapitaalverhoging om het succes ervan te verzekeren. Tegen eind maart 2024 en met de volgende kapitaalinjectie zal Stellantis 45% van de aandelen van ACC bezitten, Mercedes-Benz 30% en Saft 25%.

Stellantis en Mercedes-Benz bevestigen hun engagement als toonaangevende aandeelhouders en klanten van de batterijmodules van ACC. Ze zijn overeengekomen om het kapitaalbelang van ACC te wijzigen en zijn van plan hun aandelenbelangen in ACC geleidelijk te vergroten. Saft, een volledige dochteronderneming van TotalEnergies, verbindt zich ertoe om met ACC te blijven samenwerken, als aandeelhouder op lange termijn en door de technologische knowhow in te brengen.

BNP Paribas trad op als exclusief financieel adviseur van ACC, Séverine Mateo, hoofd van de Low Carbon Transition Group: “ACC en BNP Paribas delen dezelfde ambitie, namelijk het versnellen van de transitie naar een andere en duurzamere mobiliteit. Tijdens onze samenwerking met ACC zijn we onder de indruk van de expertise en toewijding van hun teams om hun ambitie waar te maken en zijn we er trots op bij te dragen aan hun succes door hen te adviseren over hun financieringstraject”.

ACC (Automotive Cells Company), opgericht in 2020, is een snelgroeiend hightechbedrijf dat actief is in de wereld van batterijtechnologie voor elektrische voertuigen, met zijn eerste Gigafactory die twee en een half jaar na de oprichting van het bedrijf werd ingehuldigd in Billy-Berclau/Douvrin (Frankrijk). ACC is een joint venture tussen Stellantis, Mercedes-Benz en TotalEnergies, via haar dochteronderneming Saft, achter de technologie die door ACC wordt gebruikt. Dit unieke initiatief wordt gesteund door Frankrijk, Duitsland, Italië en de Europese Unie. Met een R&D-centrum dat sinds 2020 operationeel is in Brugge, in de buurt van Bordeaux, en een state-of-the-art Industrial Excellence Center in Nersac, in de regio Nieuw-Aquitaine, brengt ACC de auto-industrie naar het geëlektrificeerde tijdperk. Sinds de lancering is ACC gegroeid tot meer dan 1.500 mensen en heeft het nu meer dan 40 verschillende nationaliteiten in dienst in zijn vestigingen in Frankrijk, Duitsland en Italië.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics