ASML vindt niet dat het slachtoffer is geweest van “Chinese spionage”

0

ASML vindt niet dat het slachtoffer is geweest van “Chinese spionage”, zoals beschreven in een artikel in het Financieele Dagblad van donderdag 11 april. Dat artikel bespreekt de resultaten van een openbare rechtszaak in de Verenigde Staten die ASML had vorig jaar geïnitieerd en gewonnen, waarin een bedrijf, genaamd XTAL, veroordeeld werd voor misbruik in 2015 van vertrouwelijke en gepatenteerde informatie en handelsgeheimen van ASML.

“De suggestie dat we op de een of andere manier het slachtoffer waren van een nationale samenzwering is verkeerd. De feiten zijn dat we zijn beroofd door een handvol van onze eigen werknemers in Silicon Valley, die de wet hadden overtreden om zichzelf te verrijken. Dit alles gebeurde enkele jaren geleden. We hebben dit zelf ontdekt en hebben in 2016 onmiddellijk juridische stappen ondernomen bij de openbare rechtbank. Dit werd gemeld in verschillende publicaties na onze overwinning in november 2018”, zegt ASML President en Chief Executive Officer Peter Wennink.

Hoewel ze nog steeds in dienst waren bij ASML, stalen deze werknemers van verschillende nationaliteiten software voor maskeroptimalisatie, een specifiek, klein onderdeel van ASML’s brede product- en dienstenportfolio, aldus persinformatie van het beursgenoteerde Veldhovense bedrijf. Het doel was om een ??concurrerend product te maken en het te verkopen aan een bestaande ASML-klant in Zuid-Korea. De financiering voor dit bedrijf XTAL is afkomstig uit Zuid-Korea en China. De schadevergoeding door het Superior Court van Santa Clara bedroeg 223 miljoen dollar en was gebaseerd op “ongerechtvaardigde verrijking” in verband met verloren verkoopkansen. Het is onduidelijk in welke mate deze schade kan worden geïncasseerd bij het inmiddels failliete bedrijf XTAL.

ASML betreurt het dat het slachtoffer is geweest van deze bedrijfsdiefstal en reageerde snel en resoluut toen het ontdekte wat er gebeurde, aldus de persverklaring. Hoewel diefstal van bedrijfseigendom altijd al in verschillende sectoren heeft bestaan ??en altijd een risico zal zijn, heeft ASML de afgelopen jaren haar inspanningen om haar activa verder te beschermen aanzienlijk uitgebreid.
“We nemen afstand van de suggestie dat deze gebeurtenis enige implicatie zou hebben voor ASML’s zakendoen in China. Sommige van de individuen waren toevallig Chinese staatsburgers, maar ook personen uit andere landen waren erbij betrokken. We beschermen onze eigen kennis zorgvuldig en zijn erg gevoelig voor informatiebeveiliging. We geloven dat we al onze klanten, inclusief onze Chinese klanten, kunnen bedienen en hen kunnen helpen bij het opbouwen van hun bedrijf. We zijn verheugd over de recente constructieve gesprekken en overeenkomsten tussen de Europese Unie en China, dat China zijn inspanningen zal opvoeren om het intellectuele eigendom van bedrijven van niet-Chinese bedrijven te eerbiedigen en te beschermen, inclusief effectieve handhavingsacties. Het zou ons nog meer bemoedigen als die overeenkomsten worden omgezet in in Chinese wetgeving en jurisprudentie”, aldus Wennink.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics