ASML doneert voor 3,5 miljoen aan waarde voor jarige TU/e

0

De Technische Universiteit Eindhoven bestaat dit jaar 65 jaar. ASML, een van de belangrijkste partners van de universiteit, geeft daarom vier hightech verjaardagscadeaus aan de TU/e. Deze zullen vooral worden gebruikt door onderzoekers van het gloednieuwe Eindhoven Hendrik Casimir Instituut. Vandaag overhandigde Frank Schuurmans, Vice President Research bij ASML, symbolisch de cadeautjes tijdens de opening van het TU/e-academisch jaar.

De totale waarde van de donaties ligt rond de 3,5 miljoen euro. Een van de presenten is een CD-SEM (critical dimension scanning electron microscope). Dit apparaat wordt gebruikt om de afmetingen van lithografisch geproduceerde fotonische elementen op nanoschaal te controleren. De universiteit krijgt ook een ‘direct laser write lithography’ systeem dat micropatronen maakt met een ultraprecise laserstraal. De twee apparaten worden geïnstalleerd in het NanoLab van de universiteit en zullen een belangrijke rol spelen bij het onderzoek naar de microchiptechnologieën van de toekomst. ASML financiert ook de apparatuur van nieuwe studentenlabs en het onderhoud van de ASML-scanner van de TU/e.

Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl’

“We zijn ASML ontzettend dankbaar voor deze prachtige cadeaus”, aldus TU/e-voorzitter Robert-Jan Smits over de donaties. “Dit komt niet alleen goed van pas in ons nieuwe Eindhovense Hendrik Casimir Instituut, maar het helpt ons ook om de ingenieurs die de werkgevers in deze regio zo hard nodig hebben nog beter op te leiden. Deze donaties onderstrepen de bijzonder goede relatie van de TU/e met ASML en met de industrie in de Brainport-regio.”

“We hopen dat deze apparaten onderzoekers en studenten aan de TU/e in staat stellen om de grenzen van kennis te verleggen en wetenschappelijke doorbraken te bereiken, en daarmee bij te dragen aan een betere toekomst. Want dat is de kracht van technologie. En we hopen dat studenten aan de TU/e nog meer hightechkennis opdoen”, zegt Frank Schuurmans, Vice-President Research bij ASML.

Natuurkundige Robbert Dijkgraaf heeft vandaag samen met Gerda Casimir, dochter van de gerenommeerde natuurkundige en industrieleider Hendrik Casimir, het Eindhovense Hendrik Casimir Instituut (EHCI) aan de TU/e officieel geopend. Dijkgraaf hield ook een keynote speech, net als VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen. Bron TU/E

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics