Apex Dynamics bij testen autonome raceauto’s van het studententeam van University Racing Eindhoven

0

Apex Dynamics is sponsor van het studententeam van University Racing Eindhoven (URE). Dat was mede de reden dat het bedrijf uit Helmond dit voorjaar aanwezig was op de testdag van URE in Lelystad. De testdag stond in het teken van het autonoom rijden van de – elektrische – auto.

University Racing Eindhoven behoort tot de oudste studententeams van de TU/e. Bij het bouwen van de elektrische raceauto’s – in beginsel elk jaar één – gaat het om de technologische innovatie, het teamwork en de ‘passie voor engineering’, zoals het op de site van URE heet. Elk jaar is er een nieuwe lichting studenten (elke keer in totaal zo’n vijftig) betrokken bij het team en verantwoordelijk voor de auto. Met behulp van de technische vaardigheden van elk van de studenten bouwt het team aan een nieuwe versie van een hightech elektrische raceauto in Formule-stijl. Afgelopen jaren zijn al vijftien auto’s gebouwd, die in totaal 87 races hebben gereden in de zogeheten Formula Student Wedstrijden, ’s werelds grootste engineeringontwerpcompetitie.

Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl’

Apex Dynamics – leverancier van onder andere tandwielkasten, tandheugels en rondsels – mocht als sponsor van URE dit voorjaar kijken hoe de raceauto het er vanaf bracht op een circuit in Lelystad. Het team heeft dit jaar ingezet op een volledige autonome auto – een raceauto zonder coureur. Dat was mede ingegeven vanwege corona: er waren geen onderlinge races met andere teams mogelijk. Zo kon het team toch nog oefenen. Want het doel bleef: straks weer kunnen racen tegen andere studententeams.

Op de testdag reed de auto daarbij deels zelfstandig en werd deels op afstand bestuurd door het team. Er werd in Lelystad een parcours uitgezet, waarop de zogeheten autocross-missie kon worden uitgevoerd. Daarbij reed de auto een onbekend parcours en werd er gebruik gemaakt van de vehicle state estimator. Op die manier werd de staat van de auto ingeschat, alsmede de snelheid en de acceleraties. Continue metingen leidden zo tot betere controles en die zorgden voor snellere rondetijden. Verder werd de noodstop geoefend. De raceauto bevat een pneumatisch systeem, waarmee de wagen in een fractie van een seconde tot stilstand kan worden gebracht. Volgens directeur Thom van Oss van Apex Dynamics past het sponsoren van URE precies in de ambitie van het bedrijf, dat naar eigen zeggen gelooft in innovatie. Het team van studenten heeft technische knowhow en gedrevenheid en bewerkstelligt vooruitgang door innovatie. ‘Het zijn de innovators van morgen.’

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.