Ambitieuze plannen voor Demcon Campus in Enschede.

0

Technologieontwikkelaar en -producent Demcon heeft een ambitieuze toekomstvisie gepresenteerd. Demcon startte in 1993 als spin-off van de Universiteit Twente en heeft inmiddels ruim 750 medewerkers en locaties in vier landen. Het bedrijf heeft grootse plannen voor de Demcon Campus in Enschede. Die moet ruimte bieden voor verdere groei in een inspirerende werkomgeving en zal bijdragen aan versterking van de Twentse economie. Daarmee wil CEO Dennis Schipper teruggeven aan de regio wat hij zelf met zijn onderneming vele jaren heeft ontvangen. “Wij kunnen laten zien dat het hier gebeurt. Dat morgen hier vandaag al begint.”

Directeur Dennis Schipper van Demcon. Foto Demcon

 

De oprichters van Demcon, Dennis Schipper en Peter Rutgers, studeerden werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente. In 1993 startten zij in Enschede een mechatronisch ontwerpbureau – mechatronica combineert disciplines als mechanica, elektronica en software om hoogwaardige technische apparaten en systemen te ontwerpen. De twee leiden nog steeds het bedrijf, Schipper als algemeen directeur en Rutgers als technisch geweten. Ze groeiden gestaag met hun onderneming en verhuisden naar grotere huisvesting, eerst in Hengelo (Ov) en later in Oldenzaal. In 2013 namen ze hun intrek in het voormalige Ericsson-pand op het Business & Science Park. Dat is tegenover de UT, op het huidige Kennispark, vertelt Schipper. “Daarmee keerden we terug naar de omgeving waar we vijfentwintig jaar eerder waren begonnen. Inmiddels heeft Demcon ook locaties in Best, Delft, Groningen en Maastricht, allemaal in de buurt van universiteiten en hogescholen waar jonge (technische) talenten en ondernemers zijn te vinden. Sinds drie jaar zit Demcon in het buitenland, met locaties in Münster (D), Tokyo (Japan) en Singapore. Klanten heeft het bedrijf over de hele wereld, waaronder Europa, Azië en Amerika. Vorig jaar was Demcon nog in het nieuws met de snelle ontwikkeling en levering van beademingssystemen voor coronapatiënten op de intensive care.

Impact
Centraal in de toekomstvisie staat de impact die Demcon wil maken. “Dat doen we door technologische oplossingen te ontwikkelen voor maatschappelijke uitdagingen. Het gaat om innovatieve systemen en producten met slimme toepassingen voor onder andere zorg, veiligheid, water, energie en communicatie. Naast technologische vernieuwing zetten wij ons in voor stimulering van ondernemerschap en investering in talent en onderwijs.” Daarmee wil Demcon nadrukkelijk ook impact maken in de regio, aldus Schipper. “Denk aan economische groei en nieuwe werkgelegenheid; bekend is dat elke hoogopgeleide werknemer in een bedrijf gemiddeld goed is voor twee arbeidsplaatsen elders in de regio.”

Demcon Technology Center. Beeld Demcon

Enschede
In Twente, waar de wortels van de onderneming liggen, heeft Demcon veel impact. Er werken 500 mensen in een huisvesting van 18.000 vierkante meter. Acht jaar geleden, toen het bedrijf terugkeerde naar Enschede, was dat nog met 130 mensen op aanzienlijk minder vierkante meters. “Verder hebben we bijvoorbeeld bijgedragen aan financiering van een bijzonder hoogleraar aan de UT en een lector aan hogeschool Saxion. Ook met het ROC van Twente hebben we nauwe banden. Veel afgestudeerden van deze drie instellingen vinden een baan bij ons.” Vanuit de andere locaties heeft Demcon ook impact op de regio eromheen. “Wij willen onze plannen voor Enschede gebruiken als een blauwdruk voor onze andere locaties. Met campusontwikkeling proberen we een inspirerende werkomgeving en ruimte voor groei te creëren.”

Campus

Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

Demcon heeft besloten haar hoofdkantoor in Enschede te handhaven en er vanwege de voortgaande groei nieuwbouw voor te plegen. In 2019 werd al het Demcon Technology Center met ruimte voor 200 medewerkers in gebruik genomen. Eind dit jaar hoopt Demcon te starten met de bouw van het nieuwe Demcon Headquarters, waar de holding en de centrale diensten hun intrek zullen nemen. De groep telt inmiddels zestien zelfstandige werkmaatschappijen verdeeld over elf locaties in vier landen. De twee nieuwe panden vormen samen met het Demcon Innovation Center, oftewel het voormalige Ericsson-onderkomen, en nog twee andere locaties het hart van de Demcon Campus in Enschede. “Wij zien de campus als voedingsbodem voor een levendige hightech-community rond de Demcon group. Het gaat om spontaan ontmoeten en verbinden. Onze groep blijft zich verder ontwikkelen als een collectief van bedrijven dat technologisch complexe systemen en apparaten ontwikkelt en realiseert.” In 2025 verwacht Demcon 1.000 medewerkers in Enschede te tellen.

Proeftuin
De plannen voor de Demcon Campus beslaan een groot gebied met een aantrekkelijke, groene en volledig energieneutrale inrichting. De campus moet alle denkbare faciliteiten bieden voor de groeiplannen van Demcon zelf en van startende en doorgroeiende bedrijven met vergelijkbare ambities. Uiteraard zullen de bestaande bedrijven op Kennispark ook profiteren van de campusontwikkeling. De campus zal een proeftuin voor innovaties worden, niet alleen op energiegebied maar bijvoorbeeld ook voor mobiliteit. “Het wordt een geweldige plek voor nieuwe ontwikkelingen en ideeën die ruimte nodig hebben voor testen in het veld.”

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics