Amber One: Altijd een auto in de buurt voor 33 euro per maand.

0
Studenten van de TU/e hebben een auto ontwikkeld voor het carsharing-initiatief Amber Mobility. De Amber One, zoals de creatie heet, moet autorijden bereikbaarder gaan maken.

aamerien-van-houtKomt prima mee

De auto biedt plaats aan 4 personen en wordt aangedreven door een elektromotor op de achterwielen. “;We hebben gekozen voor een elektromotor omdat het een simpeler concept is. Daarbij zijn er minder bewegende delen en is de auto duurzamer”, vertelt Merien ten Houten, een van de initiatiefnemers van Amber Mobility. De One zit dankzij een 28 kWh-accupakket dat zo’n 40 pk levert binnen de 10 seconden op de 100, een topsnelheid van 150 km/h is mogelijk. Volgens Ten Houten zijn zulke prestaties haalbaar omdat de auto erg licht wordt gehouden. De One heeft een chassis van carbon, waardoor het totale gewicht van de auto rond de 600 kg komt te liggen, hierdoor is een actieradius van 400 kilometer zeker haalbaar. Over een jaar willen we 6 prototypes hebben”, vertelt Ten Houten. Na verloop van tijd willen overgaan tot productie, we zetten in op over drie jaar.

Hoe werkt het?

Het idee van een deelservice bestaat al een tijd, maar Amber Mobility weet er een eigen draai aan te geven. In plaats van afgesproken plaatsen waar de auto opgehaald kan worden, kunnen gebruikers van de dienst door middel van een app de dichtsbijzijnste Amber One lokaliseren en instappen. Als men klaar is met het gebruiken van de auto, kan dat in de app worden aangegeven, zodat de volgende gebruiker weer in kan stappen. Hoewel het gevaarlijk lijkt om auto’s aan iedereen mee te geven, zorgt Amber Mobility voor een steven-nelemangoede oplossing. De auto kan alleen mee worden genomen als een gebruiker van de dienst aangeeft een auto nodig te hebben, vertelt Steven Nelemans, CEO van Amber Mobility. Daarbij moet de app via Bluetooth kunnen zien of de gebruiker ook bij de auto in de buurt is, zo niet kunnen de software-engineers van de dienst de toegang tot de auto weigeren.”

 

financiële voordeel, maar ook goed gedrag belonen

Volgens engineer Frank Poort moet er meer stimulans komen om deel te nemen dan alleen het financiële fransvoordeel. Dit denkt Amber Mobility te bewerkstelligen door gebruikers van de dienst te belonen met zogeheten ‘unlockables’. “Als wij tevreden zijn met een gebruiker kunnen we ervoor kiezen hem te belonen met upgrades. Zo zouden we, als de klanten zich goed aan de verkeersregels houden en de auto netjes achterlaten, via een software-update de acceleratie of zelfs topsnelheid kunnen verbeteren.

Huurauto op maat

Naast de individuele upgrades is het ook de bedoeling dat gebruikers van de dienst hun eigen instellingen kunnen gebruiken. Op het moment dat er voor de klant een auto gevonden is, worden de persoonlijke instellingen geladen. “We hebben het dan over de stand van de bestuurdersstoel, de Spotify-lijst die voor het laatst bij de gebruiker aanstond, noem maar op.”

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics