Alle fieldlabs kunnen van start, maar een deel nog niet voluit

0
smart industrie 2Alle tien Smart Industry-fieldlabs hebben hun financiering zover rond dat ze van start kunnen gaan of zijn reeds vertrokken. De definitieve goedkeuringen worden bekend gemaakt op het Leading event Smart Industry ‘boost je business’ op 4 februari 2016. Ook wordt er dan een up-date gegeven over het programma Smart Industry  – onder andere over volgende trance van fieldlabs.
 
Fieldlabs
Campione (gericht op onderhoud voor chemiebedrijven 100 procent voorspelbaar maken) kreeg al in de eerste ronde in september EFRO-subsidie toegekend. Smart Dairy Farming (met big data verhogen van de duurzaamheid van de melkveehouderij) draaide al op private financiering en TKI- gelden van TNO en draait gewoon door . FreshTeq.NL, voorheen bekend als Smartfood (volledig geautomatiseerde productie, teelt en distributie van vers fruit en groente) en Smart Bending Factory (kleinere series metaalwerk sneller op de markt en met significant lagere Total Cost of Ownership) gingen eerder al aan de gang gaan met een startsubsidie van respectievelijk de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en de provincie Gelderland. 
Voorts lijkt er witte rook uit de commissies van deskundigen voor het fieldlab van NLR/Fokker en het fieldlab Secure Connected Systems, waar Thales de trekker van is. Het grootste fieldlab, Regions of Smart Factory, is rond, al is het nog wachten op het formele bestuurlijke besluit. Tenslotte is ook het fieldlab UPPS (het met big data ontwikkelen van radicale nieuwe productproposities voor de maakindustrie) van start, compleet met programmamanager.egbert jan Dit dankzij gelden uit het investeringsfonds Click NL-fonds en van de drie TU’s. Zover is het nog niet voor de fieldlabs De Digitale Fabriek, Multi-materiaal Printen en Flexible Manufacturing. Die zijn met elk een half miljoen euro uit de TKI-pot, EZ-gelden en een bijdrage van TNO wel van start, maar nog zonder EFRO-geld en slechts in kind betrokkenheid van bedrijven. ‘Pas eind februari kunnen daarvoor EFRO-aanvragen worden ingediend om volwaardige programma’s te draaien’,  aldus Egbert-Jan Sol, TNO-directielid en directeur van het programmabureau Smart Industry.
 
Smart-Industry-agenda
De fieldlabs maken onderdeel uit van de Smart-Industry-agenda. Voor de uitvoering van de andere delen daarvan is ook geld vrijgekomen: op initiatief van de VVD-fractie ging de Tweede Kamer vlak voor het kerstreces nog akkoord met een toekenning van vijf miljoen euro voor 2016. Dit geld komt boven op de eerder toegezegde 10 miljoen uit het Toekomstfonds en het programmabureau rekent nog op 3,5 miljoen voor academisch onderzoek uit het STW-programma.   
In 2016 zal verder geïnvesteerd worden in agenda-actielijn Randvoorwaarden/ICT, onder andere om tot juridische modellen te komen die het  mkb makkelijker moet maken big data aan samenwerkingspartners in een fieldlab beschikbaar te stellen. Sol: ‘Nu hebben bijvoorbeeld binnen Smart Dairy Farming boeren een probleem met het vrijgeven van hun data, bang dat de grote bedrijven er mee aan de haal gaan. Immers  bij het verkrijgen van sensordata is volgens de huidige jurisprudentie geen sprake van creatieve arbeid en daarmee ook niet van copyright. Voor de fieldlabs zorgen wij dat dat juridische gat gedicht gaat worden.’ Voorts zal de totstandkoming van een tweede trance van fieldlabs dit jaar gesteund worden. Sol schat in dat er nog tien à twintig initiatieven bijkomen.
 
Leading event Smart Industry ‘boost je business’ op 4 februari 2016.
De definitieve goedkeuringen en meer over de stand van zaken rond het programma Smart Industry worden bekend gemaakt op het Leading event Smart Industry ‘boost je business’ op 4 februari 2016. Op dat event wordt ook gesproken over een volgende tranche van fieldlabs. ‘Inmiddels hebben zich daarvoor al 550 mensen aangemeld, waaronder veel ondernemers. Het leeft!’, aldus een enthousiaste Egbert-Jan Sol. 
Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics