Ahmed Mohamedali CEO van Geeba: Een pakketservice waar geen bezorger meer aan te pas komt.

0

Een pakketservice waar geen bezorger meer aan te pas komt. Als het aan de Qatarese bedrijven Airlift Systems en N-gon ligt, vervoeren drones in de toekomst pakketjes tot aan de voordeur. Onlangs bundelden deze twee bedrijven de krachten in een nieuw bedrijf: Geeba. Airlift en Geeba openden allebei een vestiging in Rotterdam om hier hun innovatie verder door te ontwikkelen.

Bakfietsen zonder bestuurder (Droids) en drones in de lucht die pakketjes uit een smart hub, een soort miniwarenhuis, ophalen en aan je voordeur afleveren. Volgens Geeba wordt dit de uitkomst voor het vaak dure laatste stadium van vervoer binnen de stad. Deze allernieuwste innovatie is gericht op disruptie van last-mile logistiek en moet de kosten voor e-commerce bedrijven flink omlaag brengen. De van oorsprong Qatarese bedrijven Airlift en N-gon hebben daarvoor in Nederland de krachten gebundeld in een joint venture: Geeba. Airlift levert de autonome grondvoertuigen, N-gon de drones voor het vervoer via de lucht, en Geeba levert de blockchain-technologie die al die autonome voertuigen via een online platform met elkaar verbindt. De droids moeten straks met een maximale snelheid van 25 km per uur 35 kilometer kunnen afleggen met een lading tot 40 kg.

De ruimte om te experimenteren is groot in Nederland

Airlift en Geeba hebben bewust voor Nederland gekozen om hun innovatie door te ontwikkelen. “In Qatar is er een minder sterk experimenteer-klimaat,” zegt Geeba-CEO Ahmed Mohamedali. “Je moet als startup door een lange molen heen om goedkeuring te krijgen en te mogen testen.” In Nederland en met name Zuid-Holland staat de overheid welwillender tegenover innovatie en experimenteren. “Zo verlopen de gesprekken met overheidsinstanties over vergunningen voor het op de openbare weg testen van onze vervoersmiddelen heel soepel. Bovendien is er in Zuid-Holland een sterk robotica- en blockchain-ecosysteem aanwezig en is de verbinding met de rest van de Europese markt groot. Dat was voor ons de reden om ons hier te vestigen,” zegt  Ahmed Mohamedali CEO van Geeba.

Rotterdam als vestigingsplaats

Ahmed Mohamedali koos ook bewust voor Rotterdam, waar een sterke maakindustrie aanwezig is. Zowel het kantoor van Geeba als van Airlift zijn gevestigd in het Cambridge Innovation Center (CIC) in het Groothandelsgebouw. Airlift en Geeba hebben een zogeheten startup-visum gekregen, een tijdelijke verblijfsvergunning voor ambitieuze starters uit het buitenland. De verblijfsvergunning is maximaal één jaar geldig. Gedurende het komende jaar krijgt Airlift de gelegenheid om samen met Geeba en met hulp van facilitator CIC hun onderneming verder te ontwikkelen en te werken aan hun innovatie.

De komst van de bedrijven naar Nederland is het resultaat van een samenwerking tussen Invest in Holland partners Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Zuid-Holland – InnovationQuarter – en Rotterdam Partners.

Plannen voor de toekomst

Airlift wil in de komende negen maanden ruim 100 robots en hubs draaiende krijgen. Daarvoor moet het team groeien van 7 naar 19 medewerkers. Geeba heeft momenteel 11 medewerkers in dienst met maar liefst tien verschillende nationaliteiten. Geeba wil het medewerkersaantal verdubbelen om het komende jaar de blockchaintechnologie in de last-mile logistiek te ontwikkelen en een pilot te lanceren in Nederland.

Bron: InnovationQuarter

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics