Afzetprijzen industrie ruim 20 procent hoger in oktober

0
De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in oktober gemiddeld 20,2 procent hoger dan in oktober 2020, meldt het CBS. Een maand eerder waren de producten van de industrie 17,0 procent duurder dan een jaar eerder.

De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

Sterke stijging olieprijzen

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In oktober 2021 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ongeveer 72 euro, ruim het dubbele van een jaar eerder. In september kostte een vat ruwe North Sea Brent gemiddeld bijna 64 euro. Dat was 78,5 procent meer dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in oktober 102,6 procent duurder dan in oktober 2020. In september lagen de prijzen 81,2 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in oktober 39,4 procent hoger dan een jaar eerder. In september lagen de prijzen 36,2 procent hoger dan in september 2020.

In alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in oktober hoger dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie stijgen in oktober

De afzetprijzen van de industrie zijn in oktober ten opzichte van september met 3,0 procent gestegen. Zowel de prijzen op de binnenlandse markt als de prijzen op de buitenlandse markt namen met 3,0 procent toe.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.