Na AddLab investeert FMI in eigen 3D-metaalprinting

0

FMI Henk JnasenSinds begin maart heeft FMI Instrumed een splinternieuwe Concept Laser-metaalprinter in huis. Het apparaat kan werkstukken printen van 250 bij 250 millimeter, maar onderscheidt zich – dankzij de twee lasers – vooral met zijn snelheid. Belangrijk voor de keuze was dat de Duitse fabrikant inmiddels meer dan honderd machines in de markt heeft staan. ‘Het is bewezen technologie waar de meeste kinderziektes wel uit zijn’, vertelt directeur Henk Jansen van FMI Instrumed. FMI was een van de partners in AddLab. Een van de belangrijkste lessen die FMI daar heeft geleerd, is dat er tijdens het 3D-metaalprintproces heel wat mis kan gaan. ‘We konden soms maanden niet verder.’ Dat is ook de reden dat hij niet gekozen heeft voor de nieuwe printer van Additive Industries. Die machine heeft zich nog niet bewezen, kinderziektes zijn niet uit te sluiten.

Met de nieuwe printer van Concept Laser wil FMI vooral de medische markt gaan bedienen, voor het printen van series3D-metaalprintproces. ‘Want de FMI walter poreuze structuur die een implantaat moet hebben om botaangroei binnenin mogelijk te maken, is alleen te produceren met 3D-printing.’ Momenteel richt FMI een productieruimte in voor gecontroleerd printen, zodanig dat de producten op CE- en FDA-approval kunnen rekenen. ‘Daarom gaan wij in september niet verder in AddLab 2.0. Dat is een lab, een ontwikkelruimte waar vandaag de een en morgen de ander aan het experimenteren is. Dan kun je nooit garanderen dat er bijvoorbeeld geen zuurstofinsluitingen zijn of dat het smeltproces niet te snel gaat waardoor de eigenschappen van het titanium veranderen. Om die medische markt te kunnen bedienen, hebben we dus een eigen fab nodig waar we de voor ons optimale procesomstandigheden kunnen creëren’, aldus Jansen. Voorts telt dat FMI met het aanstellen van Ruben Wauthle, afkomstig van het Belgisch LayerWise, ruim zeven jaar ervaring met 3D-metaalprinten in huis heeft gehaald.

Een meer op productie gerichte omgeving is overigens wel de bedoeling van het vervolg op AddLab, door Edward Voncken van KMWE geduid met AddFab. KMWE gaat daarin in eerste instantie samenwerken met NTS en Machinefabriek De Valk. Voncken: ‘KMWE zal daarin de trekkersrol spelen die nu Additive Industries vervult binnen AddLab. Zodra de Brainport Industries Campus gereed is, vestigt AddFab zich in het Atrium. Met als doel 3D-metaalprinters en productiekennis ter beschikking te stellen aan bedrijven, instituten en scholen.’

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics