Added Emmen ‘gedeelde slimme fabriek’ in Nederland

0

Het bedrijf Chezz start op de voormalige Philips-locatie Emmen de  ‘gedeelde slimme fabriek’ in Nederland. Onder de naam Added wordt een productieomgeving aangeboden waar op een  ‘slimme’ manier, ‘slimme’ producten kunnen worden geproduceerd door te robotiseren en te automatiseren. Bij Added kunnen bedrijven terecht die ideeën hebben voor een nieuw product of productieproces, maar die niet voldoende kennis, apparatuur en tijd hebben om het idee zelfstandig verder uit werken. Onderdeel van Added is ook een incubator. Bedrijven kunnen daar samen met deskundigen onderzoeken, testen en ontwikkelen. Testproductie en de uiteindelijke echte productie vindt plaats in de shared smart factory.

Chezz start gedeelde slimme fabriek Added op voormalige Philips-locatie Emmen

Peter Adema, directeur van Chezz: “Wij zien uit naar realisatie van Added in de industriestad Emmen. Het is de eerste Shared Smart Factory van Nederland, toegankelijk voor bedrijven met technologische innovatievraagstukken. Met een aantal bedrijven wordt momenteel al deelname in Added verkend.”Gezamenlijke investering ruim € 9 miljoen
Chezz investeert € 5,6 miljoen in Added en gebruikt de productieomgeving straks ook voor het bedrijf Sustainder (ook onderdeel van Chezz). Sustainder ontwikkelt intelligente, openbare verlichting met extra functies, zoals verkeerstelling en het meten van uitstoot. Ook andere partijen tonen al interesse in de voorzieningen van Added. Omdat Added de functies biedt van open smart industry fieldlab, incubator en vestigingsomgeving, dragen het Ministerie van economische zaken, gemeente Emmen en provincie Drenthe gezamenlijk € 3,5 miljoen bij.

Henk Kamp, rechts op de foto

Minister Henk Kamp van Economische Zaken:
“De komst van de slimme fabriek Added is goed nieuws voor de economie van Zuidoost-Drenthe. Added helpt ondernemers binnen en buiten de regio bij de ontwikkeling van nieuwe producten en bij het optimaliseren van hun productieprocessen. Met deze nieuwe fabriek krijgt de regio dus een krachtige impuls om concurrerender te worden en zich te richten op innovaties. Dat is niet alleen goed voor de economie maar ook voor de regionale werkgelegenheid. Het is goed dat dankzij het programma Vierkant voor Werk dit soort initiatieven mogelijk gemaakt kunnen worden.

Gedeputeerde Economie Henk Brink van de provincie Drenthe:
“Added biedt als Smart Factory een ‘denken en doen’ omgeving. Dit soort bedrijven hebben wij nodig in met name Zuid-Oost Drenthe. De wereld verandert in rap tempo maar de maakindustrie is actueler dan ooit. Added biedt bedrijven in deze regio kansen op het gebied van innovatie te verzilveren. Het biedt bedrijven de mogelijkheid sneller de stap te zetten naar een nieuw product of nieuwe productiemethode. Dit past in de HTSM agenda die de provincie voor haar MKB ontwikkelt.”

Werkgelegenheid
Added brengt de herontwikkeling van de Philips-locatie in een versnelling. Added start met 18 medewerkers; Sustainder met 22 medewerkers. De helft van deze 40 medewerkers zijn oud-Philips medewerkers. Intentie van Chezz is om in vijf jaar tijd verder te groeien naar 100 medewerkers. Hiervoor is het nodig dat zij meer bedrijven en opdrachten aantrekken. Voor de invulling van toekomstig personeel kijken ze ook nadrukkelijk naar oud-medewerkers van Philips.

Locoburgemeester Bouke Arends van de gemeente Emmen:
“Added wil de komende jaren verder groeien en biedt deze kans ook aan andere technische bedrijven in onze regio. Want zij hebben nu een plek om hun ideeën en producten verder te ontwikkelen. De groei van Added gaat hand-in-hand met de groei van onze MKB bedrijven en daarmee onze werkgelegenheid. Het biedt ook perspectief voor de komst van nieuwe bedrijven naar de regio. Een nieuwe motor voor onze economie dus!”

Samenwerking Stenden, RUG en NOM
Om Added te laten slagen, is kennis en onderzoek belangrijk. Daarom werken Stenden Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) straks samen met Added. Ook de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) heeft een actieve rol: zij zijn bezig Nederlandse bedrijven te interesseren voor deze unieke ontwikkellocatie. De Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) doet dit bij buitenlandse bedrijven.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics