‘Aantoonbaar goede’ resultaten Innovatie Cluster Drachten beloond met 4,5 miljoen

0

Joost Krebbekx

Het Innovatie Cluster Drachten (ICD) heeft voor de derde ontwikkelperiode, 2017-2018, van de gemeente Smallingerland en de provincie Friesland 4,5 miljoen euro toegekend gekregen. Dit bedrag wordt aangevuld tot negen miljoen euro door de zestien bedrijven die nu deel uitmaken van het cluster. Vijf miljoen euro daarvan zal geïnvesteerd worden in vijf r&d-projecten, waarin steeds meerdere bedrijven participeren. Zo gaat binnenkort Smart Machines van start met tien partners, gericht op het verzamelen en analyseren van big data uit productieprocessen ten behoeve van predictive maintenance. Een tweede project is Machine Vision, waarbij naast bedrijven ook een lectoraat van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden is betrokken en dat als doel heeft actuele visionproblemen op te lossen. Zo is het voor visionsystemen nu nog lastig zwart-op-zwartbeelden correct te interpreteren.

De derde financieringsronde is het ICD toegekend omdat het cluster in de eerste vier jaar van zijn bestaan ‘aantoonbaar goede resultaten heeft geboekt’, aldus Joost Krebbekx van Berenschot, dat het programmamanagement van het cluster uitvoert. ‘Tal van r&d-projecten zijn inmiddels afgerond of tussentijds geëvalueerd, met goede resultaten. Tevens is het cluster erin geslaagd meer medewerkers en potentiële medewerkers te boeien en te binden; verschillende van hen hebben binnen het cluster de overstap gemaakt van het ene naar het andere bedrijf. En van buiten de regio hebben zich, veel meer dan voorheen, goedgekwalificeerde sollicitanten gemeld. Dat mede doordat we hun als cluster van bedrijven direct een perspectief op een complete loopbaan kunnen bieden. Maar ook doordat we veel meer media-aandacht hebben weten te genereren voor de Noord-Nederlandse industrie’, aldus Krebbekx, die wijst op publicaties in het FD en Link Magazine en sectorrapportages van de ING.

Ventura-Systems-rapid-sliding-door-5

Het jongste clusterlid is Ventura uit Bolsward, een wereldwijd opererende producent van innovatieve deursystemen voor treinen en bussen. De komende periode zal het cluster verder groeien, maar met beleid. ‘Omdat we een nieuw lid zorgvuldig willen integreren in onze activiteiten, breiden we nu met maximaal één lid per kwartaal uit’, verklaart Krebbekx, die meldt dat er nog drie ondernemingen ‘in de wacht staan’. Vooralsnog gaat het uitsluitend om zelfscheppende ondernemingen. ‘Maar ook veel process suppliers vragen ons mee te mogen doen. Het komende jaar gaan we de toeleverketen een sterkere positie in het cluster geven.’

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics