Winnaars DISCA 2017: AAE en Vedos beste toeleveranciers, Kulicke&Soffa wint customer award

0

Roy Janssen AAE winnaar Best Knowledge Supplier 2017, Link magazine. Foto © Sam Rentmeester

AAE uit Helmond en Vedos uit Venlo zijn uitgeroepen tot de beste Dutch Industrial Suppliers & Customer Awards(DISCA) 2017 van Nederland, voor beide bedrijven een emotioneel moment. Dat gebeurde gisteravond tijdens een drukbezochte bijeenkomst op landgoed Mereveld in Utrecht. Kulicke&Soffa uit Eindhoven, het vroegere Assembléon, won de award voor de Best Customer.

De Dutch Industrial Supplier & Customer Awards 2017, een initiatief van LINK Magazine in samenwerking met ING Bank en  ISAH Business software werden voor de zestiende keer in successie uitgereikt.

Uniek aan deze prestigieuze prijs is dat bedrijven enkel door klanten/toeleveranciers kunnen worden genomineerd. Ook dit jaar was de deelname groot met in totaal 503 nominaties. Uitbesteders nomineerden 260 toeleveranciers in de twee categorieën Best Knowledge (119) en Best Logistics (141) en. In de categorie Best Customer werden 243 uitbesteders voorgedragen.

Net als voorgaande jaren speelde het publiek in de zaal, bestaande uit ondernemers en managers, een beslissende rol bij de uiteindelijke keuze van de winnaars. Van de vijf finalisten droeg de jury er twee of drie voor waarop ‘de zaal’ kon stemmen.

Best Knowledge

In de categorie Best Knowledge Supplier, met hoogleraar Henk Volberda als juryvoorzitter, werden toeleveranciers genomineerd met een eigen R&D en engineering die daarmee kennis toevoegen aan het eindproduct van de klant. Na meerdere selectierondes met een uitgebreid assessment bleven vijf finalisten over: Festo (Delft), Hemabo (Hengelo Ov) AAE (Helmond), Masévon Technology (Hardenberg) en Trios Precision Engineering (Neede).  AAE, Masévon Technology en Trios Precision Engineering  behaalden de beste juryscores, waarvoor nominerende klanten live drie pitches hielden. Een internetstemming in de zaal gaf uiteindelijk de doorslag in het voordeel van AAE.

“De prijs is een verdienste van alle medewerkers én van onze te vroeg overleden directeur William Pijnenburg”, aldus directeur Frank Mulders in een eerste reactie. “Hij heeft de lijnen uitgezet, wij hebben die doorgetrokken. Erg bijzonder als je dan zo’n prijs wint.”

Jos Brouwer Vedos winnaar Best Logistics Supplier Award 2017, Link magazine. Foto © Sam Rentmeester

Beste Logistics

In de categorie Best Logistics Supplier, eveneens met hoogleraar Henk Volberda als juryvoorzitter,  overleefden 25 bedrijven de eerste schifting. Bepalend in deze categorie zijn leverbetrouwbaarheid en slimme, kostenbesparende logistiek. Na een uitgebreid assessment bleven vijf finalisten over: KMWE (Eindhoven), Variass (Veendam), Eriks (Alkmaar), Vedos Verspanende Techniek (Venlo) en Van Egmond Groep (Doetinchem). Van Egmond Groep en Vedos kregen de beste juryscores. Na twee live pitches door nominerende klanten gaf de zaal de voorkeur aan Vedos, vorig jaar nog tweede.

“Wel gehoopt, niet verwacht”, aldus een emotionele oud-directeur Guido Donders die de zaak vorig jaar overdroeg aan zijn schoonzoon. “We waren elk jaar wel genomineerd en enkele keren dichtbij de eerste plaats”, vult  Jos Brouwer aan. “Dit is een beloning voor continue alleen maar bezig zijn met het bedrijf, doen wat je zegt en belooft.”

Best Customer

Miel Ramselaar Kulicke&Soffa. winnaar Best Customer Award 2017, Link magazine.Foto © Sam Rentmeester . 2017

In de categorie Best Customer beoordelen toeleveranciers hun klanten op vijftien verschillende punten waaronder openheid over de kostprijsopbouw en forecast, communicatie en de ruimte die er is voor het inzetten van het eigen specialisme. Liefst 46 uitbesteders haalden na een eerste schifting de tweede ronde waarna vijf finalisten overbleven: Bronkhorst Hightech (Ruurlo), Moba (Barneveld), Dorel Juvenile Group Europe (Helmond), Heliox (Best) en Kulicke&Soffa (Eindhoven). De hoogste beoordelen van de jury, geleid door John Blankendaal van Brainport Industries, kregen twee Kulicke&Soffa en Heliox. Na twee live pitches door nominerende toeleveranciers viel de keuze van het publiek op Kulicke&Soffa.

“Een opsteker, zo kort na de overname en naamsverandering”, aldus directeur Miel Ramselaar. “Het bewijst dat onze wijze van uitbesteden, op hoog niveau, onze toeleveranciers goed bevalt. Dat zal de eigenaar in Azië ook plezier doen.”

Talkshow

Voorafgaand aan de prijsuitreiking verzorgden de hoogleraren Maarten Steinbuch en Arjan van Weele een interactieve talkshow onder de noemer ‘produceren en pionieren onder één dak’ met ondernemers en managers uit de Nederlandse industrie.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics