8e editie Dutch Technology Week: Slimmere machines én mensen die daar slimmer mee om kunnen gaan

0

De officiële opening van de Dutch Technology Week, bijgewoond door ruim 180 betrokken liefhebbers van technologie bij de Brainport Industries Campus, was vandaag de start van één week met meer dan 60 events welke worden georganiseerd door zo’n 200 enthousiaste bedrijven en kennis-en onderwijsinstellingen. Dit jaar op het podium aandacht voor de nieuwe generatie, die werd vertegenwoordigd door sprekers van studententeams InMotion (TU/e) en Forze (TU Delft) en start-up Lightyear. Ook spraken Frits van Hout (voorzitter van de klankbordgroep DTW en lid Raad van Bestuur ASML), Ineke Dezentjé (voorzitter FME) en Marieke Blom (hoofdeconoom ING).

Techniekvirus verspreiden

Zorgen dat het techniekvirus verder verspreid wordt, dat ziet Frits van Hout als een van de belangrijkste doelstellingen van de DTW 2019. “Dit is een uitgestoken hand, we zeggen: kom erbij, dit is ook iets voor jou. Techniek is voor iedereen, het heeft toegevoegde waarde maar daarvoor moet het wel omarmd worden.”

Niet voor niets is de Dutch Technology Week landelijker dan ooit: ontstaan in Eindhoven is de week uitgegroeid tot een event dat dit jaar op 22 verschillende locaties door het hele land plaatsvindt. Van Hout: “We hebben iedereen nodig. Niet alleen wordt iedereen geraakt door technologie, iedereen kan er ook aan bijdragen. Technologie kan alles mogelijk maken.”

Slimmere machines én mensen die daar slimmer mee om kunnen gaan
Marieke Blom heeft de afgelopen jaren iets merkwaardigs geconstateerd. In een groeiende economie bleef de gemiddelde productiviteit steken op het niveau van jaren geleden. “We zijn wel meer uren gaan werken en daardoor leek het alsof we nog de goede kant op gingen, maar als je kijkt naar wat we per uur presteren, dan moet dat gewoon beter.”

Zelfs in de industrie zakte productiviteit wat terug, stelt Blom vast bij de opening van de Dutch Technology Week 2019.  “Waar we dus grote behoefte aan hebben is slimmere machines én mensen die daar slimmer mee om kunnen gaan. We willen voelen dat we economisch vooruit gaan, maar daarvoor is het echt noodzakelijk dat onze technologie in staat is productiever te worden. Daarnaast moeten er meer mensen zijn die daar goed mee om kunnen gaan. Dat wil zeggen dat ‘leven lang leren’ veel duidelijker aanwezig moet zijn in onze hoofden. Veel mensen zullen de draai moeten maken vanuit een huidige functie naar een plek in de technologiesector.” 

Impact op de samenleving
Technologie en innovatie zijn belangrijke thema’s, onderschrijft ook Ineke Dezentjé, maar onder aan de streep zijn het slechts middelen tot een hoger doel. “Pas als we ons bewust worden van de impact ervan op de samenleving, kunnen we helemaal goed begrijpen wat het werkelijke belang is.” Ineke Dezentjé is duidelijk over wat er nodig is voor de volgende slag, waarbij het vizier vooral ook op vrouwen is gericht. “Mensen in het algemeen, maar met name vrouwen, zijn zich te weinig bewust van het belang en de kansen van technologie. Als we daar niks aan doen, neemt het totale innovatieniveau van ons land af en komen we in een neerwaartse spiraal waar we vooral uit weg moeten blijven. Niets minder dan onze welvaart én ons welzijn zijn daarbij in het geding, zozeer zijn we aangewezen op nieuwe technologieën en nieuwe innovaties.”
Achtergrond – Dutch Technology Week 2019
Technologie is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen worden niet gevonden zonder toepassingen van technologie. De DTW levert hier een bijdrage aan door het zichtbaar en tastbaar maken van technologie tijdens een groot aantal events en op haar online platform.

Van 20 t/m 25 mei 2019 vindt de 8e editie van de Dutch Technology Week plaats. Eén week met meer dan 60 events in heel Nederland rondom het thema technologie.

De evenementen worden georganiseerd en mogelijk gemaakt door 200 financiële- en eventpartners. Kijk voor alle informatie en events op: www.dutchtechnologyweek.com.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.