Betere besturing, beter bokbier

0

EKB automatiseert met Rockwell Automation brouwproces Stadskasteel Oudaen

Het Utrechtse café Stadskasteel Oudaen brouwt al ruim 25 jaar zijn eigen bieren – professioneel maar met een beperkt budget. Dus werden studenten elektrotechniek van de Hogeschool Utrecht, altijd in voor een biertje, uitgenodigd voor een update van de besturing van het brouwproces. System integrator EKB realiseerde hun ontwerp op basis van de Rockwell Automation PlantPAx procesbesturing. Met als resultaat consistente bierkwaliteit, een eerste prijs tijdens het 35e PINT Bokbierfestival en een tevreden lokale belastinginspecteur.

Bierbrouwen is niet voorbehouden aan de grote jongens. Hobbyisten en kleine ondernemers hebben inmiddels in groten getale het ambacht ontdekt. Zoals Stadskasteel Oudaen, een café in het centrum van Utrecht, dat al in 1990 de brouwtraditie weer oppakte en nu jaarlijks zo’n 75.000 liter aan verschillende bieren voor z’n eigen tap brouwt. Dat brouwproces luistert nauw wat betreft dosering, temperatuur, tijd, enzovoort. De besturing moet dus voldoende mogelijkheden bieden om het ambachtelijke Fingerspitzengefühl te vertalen naar een semi-industrieel proces.

De automatiseringsgraad van de brouwerij van Stadskasteel Oudaen is sterk verhoogd, waardoor de bierrecepten nu volautomatisch kunnen worden gebrouwen

Recepturen

Toen bij Oudaen een modernisering van de besturing aan de orde was, had eigenaar Peter Elzendoorn de nodige wensen voor de procestechnische functionaliteit. Tegelijk moest de besturing eenvoudig in gebruik zijn, een goede administratie bijhouden en te realiseren zijn binnen een beperkt budget. Reden om eerst maar eens de opleiding Elektrotechniek van de Hogeschool Utrecht in te schakelen. Studenten lieten zich een bezoek aan de brouwerij niet ontzeggen en op basis van een uitgebreide briefing ter plekke maakten ze een ontwerp. EKB, Recognised System Integrator van Rockwell Automation, bouwde aan de hand daarvan een besturingskast en implementeerde de besturing op basis van Rockwell Automation PlantPAx. Deze moderne besturingsoplossing is ingericht op snelle implementatie en biedt alle functionaliteit die een bierbrouwer nodig heeft. Denk aan verwerking van uiteenlopende recepturen, programmering van verschillende brouwsequenties en integratie van apparaten met motorbesturing, zoals pompen en mixers.

Inzichtelijk

‘Oudaen wilde een oplossing met off-the-shelf-componenten om het systeem zo eenvoudig en toekomstbestendig mogelijk te maken. Dankzij een open architectuur zijn toekomstige upgrades en aanvullende apparatuur eenvoudig te integreren’, vertelt EKB-directeur Michiel de Lange. ‘De besturing is gebaseerd op continuous function chart programmering; die maakt de operationele aspecten van het brouwproces inzichtelijk en eenvoudig te besturen. Voorheen moest de operator het systeem van binnen en buiten kennen, nu kunnen zelfs de studenten die achter de bar werken het bedienen. De gebruikers kunnen processen handmatig starten en stoppen, maar het verloop wordt volledig automatisch bestuurd en de brouwrecepten worden vertaald naar de procesparameters. Voorheen moest de operator ‘de wekker zetten’ wanneer hij bepaalde processen moest controleren of activeren. Dat gaat nu allemaal automatisch.’ De besturing houdt verder een complete administratie bij van alle ingaande grondstoffen en de output aan bier. Dit was niet alleen vereist voor voorraadbeheer en inkoop maar ook voor de boekhouding en belastingopgave. De kneep zat ’m erin dat het bier niet wordt gebotteld maar meteen naar de tap gaat. Geen kwestie dus van flessen tellen, maar van nauwkeurig meten en registreren van de liters.

Prijs

Het resultaat is een ambachtelijk/industrieel proces dat een consistente kwaliteit bier levert. Tijdens het 35e PINT Bokbierfestival werd de Herfstbock van Stadskasteel Oudaen als beste verkozen. Brouwer Maurice Arrindell: ‘Deze eerste prijs was mede te danken aan de nieuwe besturing van onze brouwerij. Doordat we het brouwproces beter onder controle hebben, zijn we tot dit soort successen in staat.’ Naast de innemers waren ook de inners – van belasting – tevreden, meldt Oudaen-eigenaar Peter Elzendoorn tot slot. ‘Een lokale belastinginspecteur schreef dat hij erg onder de indruk was van de inzichtelijke automatiseringsoplossing. Die gaf hem het gevoel dat wij alles onder controle hebben.’

link Magazine 2/16:

https://issuu.com/henjuitgevers.nl/docs/link-02-2016

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics