35-jarig BKB Precision blijft investeren, groeien en innoveren

0

BKB Precision in Son vierde onlangs zijn 35-jarig jubileum. De specialist in verspaning van high-performance plastics blijft groeien in uiteenlopende markten, waaronder hightech, semicon, medisch, food, defensie, aerospace en chemie. BKB telt bijna vijftig medewerkers, manifesteert zich steeds meer over de grens, in Duitsland, België en Zwitserland, en volgt Nederlandse klanten wereldwijd. Het bedrijf onderscheidt zich volgens directeur Mannes Westhuis door het accuraat bewerken van complexe producten in kleine en middelgrote series en werkt ook mee aan prototyping. Voor klanten voegt BKB waarde toe door desgewenst ook assemblage te verzorgen, kunststofproducten gereinigd af te leveren en daar waar nodig te voorzien van de vereiste documentatie. Zo investeerde het in een klasse-7 reinigingsstraat met een ultrasoon reinigingssysteem en in een Cold Jet ontbraamsysteem om producten een mooiere afwerking te geven.

Het liefst brengt BKB Precision in een vroeg stadium bij de klant de mogelijkheden van kunststoffen onder de aandacht. ‘Veel ontwerpers zijn geschoold in de metaal en die vertellen we graag dat er veel kunststoffen zijn, met verschillende eigenschappen zoals elektrische geleiding, slijtvastheid, temperatuurbestendigheid, enzovoort. Wij hebben veel praktijkkennis van wat bewerken doet met kunststoffen, van nut bij design for manufacturing. Onze productie-engineers sparren daarover veel met klanten. Daarbij denken we mee hoe ze het betaalbaar kunnen houden. Door onze bewerkingscapaciteiten en de samenwerking en transparantie in de keten ontzorgen we de klant’, aldus Westhuis. Samen met veeleisende, uitdagende klanten zoekt BKB telkens de gelegenheid zich verder te ontwikkelen. Hij noemt ASML, dat BKB uiterst complexe producten liet maken, waarvoor het de kwaliteit en maatzekerheid moest kunnen garanderen. Een ander voorbeeld is Thales. ‘Zij zochten een partij die een bepaald schuim (Airex) kon bewerken. Wij hebben laten zien dat we dat nauwkeurig kunnen en dat we de klimatisering wat betreft temperatuur en vochtigheid in de hand hebben om de maatvastheid na de bewerking hoog te houden. Het is leuk om samen met klanten uitdagende producten neer te zetten.’

De komende jaren blijft BKB investeren in machines, robotisering en digitalisering, maar het zwaartepunt zal toch het personeel zijn. ‘Het standaardwerk laten we door de robots en machines uitvoeren, met hulp van steeds intelligentere CAD/CAM-systemen. Maar als klanten complexere dingen vragen, hebben we vooral de mensen met vakmanschap en vakkennis bij de machines nodig. Die leiden we ook zelf op. We plukken jongens van school, hebben hier bbl’ers en stagiairs rondlopen en sluiten aan op het Brainport Industries College.’ Over vijf jaar, bij het veertigjarig bestaan, wil directeur Westhuis met BKB Precision verder zijn gegroeid, in Nederland maar zeker ook internationaal. ‘De ontwikkelingen dienen zich in rap tempo aan en om die goed te kunnen volgen, moeten we meer massa hebben. Daarom moeten we groeien, organisch en misschien ook door overnames.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics