2Connect zweert bij koppelingen met BI-rapportages en centraal datawarehouse

0

2Connect begon 23 jaar geleden in Waalwijk als leverancier van speciaalkabels. Inmiddels is het bedrijf een mondiale speler met 700 personeelsleden, die zich vanuit vestigingen in Europa en Hongkong toeleggen op de ontwikkeling en productie van klantspecifieke, complexe interconnectieoplossingen. De omzet is de afgelopen drie jaar verdrievoudigd, via autonome groei én overnames. Waarbij die acquisities volgens cfo Frans Verheijen zijn gerealiseerd zonder tijdrovende en dus kostbare ERP-migratietrajecten van de verschillende IT-voorzieningen. In plaats daarvan zorgt een overkoepelend datawarehouse voor dataconsolidatie op groepsniveau.

Als 2Connect een bedrijf overneemt, blijft dat met zijn eigen IT-systemen werken. Foto’s: 2Connect

Waarom een ERP-migratie als dataconsolidatie volstaat

In hun promotiecampagnes laten ERP-leveranciers weten dat hun applicaties zich vooral bewijzen bij sterk groeiende organisaties, zodat die tot in de haarvaten van het bedrijf ongehinderd data kunnen delen tussen de afdelingen. Echter, ERP-gebruikers klagen vaak over de lock-in waarin ze zich bevinden. En wie zoekt naar meer functionaliteit en wil overstappen naar een ander systeem, doet dat niet zonder risico’s.

Ook bij overnames ontstaan problemen. En dan vooral bij de overstap van verschillende ERP-systemen naar één omgeving. 2Connect-cfo Frans Verheijen maakte tijdens zijn carrière als financieel manager een aantal keren een acquisitie mee, waarbij de overgenomen partijen hun informatiehuishouding migreerden naar het ERP-systeem van de overnemende organisatie. ‘Het geforceerd onderbrengen van de systemen voor bedrijfsvoering in één ERP-omgeving kan per saldo weliswaar veel opleveren. Toch is er altijd sprake van een substantieel bedrijfsrisico, zoals stagnatie van belangrijke bedrijfsprocessen.’

Realtime, voor alle stakeholders

‘Bij overnames in verschillende landen heb je te maken met uiteenlopende methoden van financiële verslaglegging en andere werkprocedures’, vervolgt Verheijen. ‘Voordat je dat allemaal in één systeem hebt, is er veel tijd verloren aan afstemming, training en implementatie van andere software.’ Vandaar dat 2Connect het anders aanpakt, met tooling voor data-intelligentie. Daarmee kan het bedrijf geconsolideerd op groepsniveau de belangrijkste data ter beschikking stellen – en dat realtime, aan álle stakeholders binnen de onderneming. ‘De overgenomen bedrijven blijven met hun eigen IT-systemen werken. Maar ze zorgen via de data intelligence tooling wél voor ontsluiting van de juiste informatie, zodat die voor de besluitvorming dagelijks beschikbaar is voor de diverse managementlagen.’

De belangrijke bedrijfsgegevens vinden via geconsolideerde rapportages hun weg naar alle stakeholders binnen de organisatie.

Ondernemingsbreed datawarehouse

2Connect startte vier jaar geleden met het maken van dashboards via Microsoft Power BI. Daardoor kreeg het management inzicht in de actuele rapportages over bijvoorbeeld orderinvoer, omzet, orderboek en diverse prestatie-indicatoren. Al bij de eerste overname bezorgde dit de betrokken managers heel snel op groepsniveau en dagelijks voldoende inzicht in het reilen en zeilen van het eigen bedrijf.

‘We voorkomen een ongebreidelde groei aan rapporten die geen meerwaarde hebben’

Inmiddels wordt hard gewerkt aan een ondernemingsbreed datawarehouse. Dat wordt door 2Connect met verschillende frequenties gevoed met de data uit alle afzonderlijke ERP-systemen van de verschillende entiteiten binnen de groep. Zo vinden de belangrijke bedrijfsgegevens via geconsolideerde rapportages hun weg naar alle stakeholders binnen de organisatie. Bovendien maakt het voor het management op bestuurlijk en operationeel niveau straks niet meer uit waar en met welk toestel de financiële overzichten worden bekeken. Immers, de actuele, samengevoegde gegevens voor het monitoren van prestaties zijn overal beschikbaar.

Consolidatie op groepsniveau

Naast de verspreiding van belangrijke bedrijfsinformatie via diverse BI-rapportages, implementeerde 2Connect eerder ook het LucaNet-platform. Dit voor consolidatie op groepsniveau van de verschillende financiële administraties. Het platform voorziet in software voor onder andere periodeafsluiting en controlling van de diverse financiële administraties binnen de onderneming. Ook ondersteunt de software bij de intercompany afstemming van financiële planning en budgettering, alsmede het opstellen van begrotingen en scenarioplanning.

Op de locatie in Waalwijk, bij de vestiging in Hongkong en op de productielocaties in Roemenië maakt 2Connect gebruik van het ERP-pakket Exact Global. Op de locaties in Oss en in Duitsland werkt de leverancier van speciaalkabels met andere ERP-systemen. En om die nou te vervangen? Daar ziet het bedrijf geen reden toe. Zo blijven migratie-inspanningen achterwege, net als de daaraan verbonden kosten. Overigens, hoewel het bedrijf al ruim tien jaar Exact gebruikt, en er intern veel expertise op dat vlak aanwezig is, besloot 2Connect om de IT-infrastructuur en beheertaken uit te besteden. Dat geldt dus ook voor de BI-rapportages en het centrale datawarehouse.

Vragen naar de toegevoegde waarde
Om de controle te bewaken en een wildgroei aan Power BI-rapporten te voorkomen, lopen alle aanvragen voor een nieuw Power BI-rapport via het bureau van Verheijen. ‘Zo voorkomen we een ongebreidelde groei aan rapporten die geen meerwaarde hebben’, legt de cfo uit. ‘Ik vraag aan de betreffende medewerker naar de toegevoegde waarde van een rapport. Hoe vaak gaan ze dat raadplegen? En voor welk doel? Zo kan ik direct beoordelen of een investering voordeel oplevert. Nadat een rapport is opgesteld, kijken we ook periodiek terug of het inderdaad de toegevoegde waarde levert die we hadden verwacht. Is dit niet het geval? Dan verwijderen we het.’

Link magazine september/oktober 2023. Thema: de heilige graal van volledige digitale integratie. Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op bij mireille.vanginker@linkmagazine.nl

De overnames van 2Connect

De afgelopen jaren deed de 2Connect Group drie overnames. Het bedrijf nam het Duitse Büschel Connecting Systems uit Albstadt (nabij Stuttgart) over en afgelopen januari 2023 het in Oss gevestigde 2E Interconnection en 2E Cable Assembly. Met de overname van WTec Engineering uit Oisterwijk versterkte de onderneming het TechCenter in Waalwijk, waar de ontwerp- en engineeringactiviteiten voor klantspecifieke opdrachten plaatsvinden. Met WTec Engineering komt een deel van het productieproces voor Nederland naar het TechCenter met activiteiten als prototyping, fast lane-trajecten, miniaturisering, assemblages en het bouwen van matrijzen en pre-series.

De acquisitie in Duitsland bracht vooral kennis in connectorontwikkeling, productie van connectoren en expansie in aanpalende eindmarkten. Met de overname van 2E Interconnection in Oss is de productiecapaciteit in Nederland flink uitgebreid. Tot de afnemers in ruim veertig landen behoren onder meer fabrikanten van zware voertuigen, bedrijven in de agro-industrie, de medische sector, klimaat en energie en de halfgeleider- en sensorenbranche. 2Connect produceert zijn producten volgens de internationale normeringen, zoals ISO 9001:2015 en IPC/WHMA-A-620.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics