25 inzichten op één dag: The purpose of Smart innovation.

0

paul-horchner-800pxlHoeveel inzichten kun je op 1 dag verzamelen over innovatie, simulatie en engineering? Op het door Enginia op 15 september georganiseerde jaarlijkse Enginia Event lagen er minimaal 25 voor het oprapen. In vier parallelle sessies werden presentaties en workshops door medewerkers van Enginia en maar liefst elf externe specialisten gegeven.

“Eén dag per jaar willen we onze klanten en hun collega’s uit de maakindustrie inzichten bieden op het gebied van innovatie”, zegt Paul Hörchner, directeur van Enginia. “Door de dag te verdelen in drie streams – directie, analisten en engineers – kunnen we vanuit verschillende invalshoeken dagelijkse vraagstukken met de bijbehorende oplossingen belichten. De directie stream richt zich op visie, mensen en financiën, de analisten stream gaat over simulatie en eindige elementen analyses en de engineering stream laat de concrete software oplossingen zien die we hebben op het gebied van CAD, CAM en PDM.”

Directie stream

Vooral CTO’s en engineering managers waren aanwezig in de directie stream. Door de dag heen ontstonden er goede discussies over de onderwerpen die gepresenteerd werden. De sprekers behandelden onderwerpen die door de dag heen van abstract (visie) naar praktisch (financiering) gingen. Hoewel het thema van de dag vooral was gericht op het waarom van innovatie, gaven de presentaties voldoende inzichten over de manier waarop zaken geïmplementeerd kunnen worden en wat de eerste stappen zijn om actie te ondernemen.

Roy van Enkhuyzen van het FME was moderator in de directie stream. Zelf gaf Roy in 20 minuten zijn visie op innovatie door te stellen dat bedrijven ‘zichzelf moeten opeten’. fme-royRoy gaf voorbeelden uit het exclusieve innovatie programma Vaartmakers voor leden van het FME. Hiermee werd duidelijk dat bedrijven die een aparte groep opzetten voor innovatie, vaak overleven doordat ze met een innovatief product zichzelf opnieuw uitvinden.

“Wat ik heel gaaf vind is dat Enginia samen met het FME een evenement organiseert dat de bedrijven bewust maakt dat ze iets moeten met de koppeling tussen software en de maakindustrie.” Roy van Enkhuyzen, business development manager bij FME

Analisten stream

Ook de analisten stream werd goed bezocht dit jaar. “Het is een uitdagende doelgroep om interessante presentaties voor te organiseren”, zegt Bianca Kuipers, de marketing manager van Enginia. “Het zijn de high-level engineers, die analisten en rekenaars, dus je moet voldoende technische inhoud bieden om ze nog iets te leren.”

Vooral het nieuwe simulatie portfolio van Siemens, Simcenter, trok veel belangstelling. Christophe Vandevelde van Siemens PLM Software, legde uit waarom Siemens zoveel nadruk legt op simulatie en wat Simcenter daar op dit moment in kan betekenen. Hoewel 1D simulatie en live data analyse nog niet zijn ingeburgerd in de machinebouw, gaf zijn presentatie duidelijk aan dat daar de toekomst ligt en dat je Simcenter goed kunt inzetten om de onzekerheid uit je innovatie te halen.
Engineering stream
De engineers in de engineering stream hadden de keuze uit presentaties en workshops. In de presentaties was duidelijk een trend te herkennen: integratie. Integratie van verschillende disciplines zoals werktuigbouw en elektro. Maar ook integratie van simulatie en eindige elementen software in de 3D CAD omgeving.
Siemens ondersteunde onder andere de workshop “ST11, wat wil je zelf”. Herbert Piepiora leidde de ‘round table’ discussie waarbij de engineers hun wensen konden aangeven voor dieseko1functies die ze graag in Solid Edge zouden zien. Een erg gewaardeerde manier om klanten mee te laten praten over het gereedschap waar ze dagelijks mee werken.
“We gaan de nieuwe features van ST9 uitrollen over onze engineering afdeling. Voor ons betekent dit, dat we nog makkelijker met Solid Edge kunnen gaan werken. Verder ben ik vooral te spreken over de meeting over ST11, de vooruitziende blik op Solid Edge, waar we vragen konden stellen en input konden geven voor de toekomstige versies. Dit is voor ons heel waardevol.” Girt Glazing, R&D Engineer bij Dieseko Group B.V.
De vraag is natuurlijk of de deelnemers aan dit event ook de inzichten hebben gevonden die Enginia in de presentaties had verwerkt. Tijdens de korte gezamenlijke overhoring aan het eind van de dag door Paul Hörchner, bleek dat meer dan de helft van de deelnemers meer dan 5 inzichten hadden genoteerd: ruim voldoende om innovatie aan te wakkeren.

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics