2024: CEO’s voorzien ongekende snelheid veranderingen

0

CEO’s kregen in 2023 te maken met een recordsnelheid van verandering en verwachten nu dat dit in 2024 verder zal versnellen, volgens de Pulse of Change: 2024 Index van Accenture, die vandaag is vrijgegeven voorafgaand aan de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos.

De nieuwe jaarlijkse index rangschikt zes factoren van verandering die van invloed zijn op bedrijven – technologie, talent, economie, geopolitiek, klimaat en consument en sociaal – met behulp van een reeks belangrijke bedrijfsindicatoren, zoals arbeidsproductiviteit en IT-uitgaven. Vervolgens worden deze gegevens vergeleken met een enquête onder 3.400 CEO’s over hoe zij de impact van elke factor op hun organisaties zien, evenals hun paraatheid om te reageren.

Uit de analyse van de indexindicator blijkt dat de technologische disruptie in 2023 het meest is toegenomen, van nr. 1 in 6 naar nr. 2022, gekatapulteerd door de vooruitgang in generatieve AI. In de enquête rangschikten C-suite executives technologie ook als de nummer 1 oorzaak van verandering.

Volgens de indicatoranalyse was talent de nummer 2 oorzaak van bedrijfsveranderingen (inclusief problemen zoals tekorten aan vaardigheden en gebrek aan betrokkenheid van werknemers); maar in de enquête rangschikten C-suite-leiders Talent op nummer 4. 42% van de C-suite-leiders zegt echter dat een tekort aan vaardigheden een van de drie belangrijkste uitdagingen is die het vermogen van hun organisaties om op veranderingen te reageren zouden belemmeren, wat het belang onderstreept voor bedrijven om van hun talentstrategie een prioriteit te maken, vooral als ze werken aan het aanboren van het potentieel van nieuwe technologieën.

Uit de analyse van de indexindicator bleek dat het veranderingstempo in alle zes de factoren sinds 2019 sterk is gestegen: 183% in de afgelopen vier jaar en 33% alleen al in het afgelopen jaar.

“Het niveau van verandering is de afgelopen jaren dramatisch toegenomen en het vereist een structurele verandering in de manier waarop bedrijven werken – incrementele veranderingen in manieren van werken en prestaties zijn niet langer voldoende om te concurreren”, zegt Jack Azagury, Group Chief Executive-Strategy & Consulting, Accenture. “De belangrijkste bron van verandering en disruptie – technologie – is ook de sleutel tot deze structurele verandering. Wij geloven dat de bedrijven die in het komende decennium zullen slagen, de bedrijven zijn die een strategie omarmen om elk onderdeel van hun bedrijf voortdurend opnieuw uit te vinden met behulp van technologie, data en AI, inclusief het benutten van de kracht van generatieve AI, en ervoor te zorgen dat hun mensen centraal staan in hun transformaties.”

Uit de C-suite enquête blijkt dat het snelle tempo van veranderingen het komende jaar een brede impact kan blijven hebben op CEO’s:

 • Een opvallende 88% van de CEO’s verwacht een nog sneller tempo van verandering in 2024.
 • 60% ziet verandering als een kans en 68% verwacht dat de omzetgroei in 2024 zal versnellen.
 • Ondanks hun optimisme zegt meer dan de helft (52%) dat ze niet volledig voorbereid zijn om te reageren op de veranderingen waarmee ze in het ondernemingsklimaat van 2024 te maken zullen krijgen.

Disruptie van technologie wordt gezien als kans, met voorzichtigheid over verantwoord gebruik
Eenenzestig procent van de CEO’s verwacht dat het tempo van technologische disruptie in 2024 nog verder zal versnellen, en 76% ziet generatieve AI meer als een kans dan als een bedreiging en gunstiger voor de omzetgroei dan als kostenverlaging.

Bijna de helft (47%) zegt echter niet volledig voorbereid te zijn op het versnellende tempo van technologische veranderingen, en 72% benadert investeringen nu met meer voorzichtigheid vanwege maatschappelijke zorgen over het verantwoorde gebruik van AI.

Onderzoeksmethodologie
De Pulse of Change Index van Accenture vergelijkt de bevindingen van twee belangrijke inputs.

 1. Een analyse van veranderingen die van invloed zijn op bedrijven wereldwijd, veroorzaakt door zes belangrijke factoren:
 • Technologie, die gebaseerd is op indicatoren zoals IT-uitgaven en durfkapitaalfinanciering voor opkomende technologieën, weerspiegelt het tempo en de schaal waarop technologieën, zoals generatieve kunstmatige intelligentie, worden aangenomen en geïmplementeerd;
 • Talent, dat indicatoren omvat die het risico op arbeidstekorten, de mate van betrokkenheid van werknemers, de loonkosten en de arbeidsproductiviteit meten, weerspiegelt de algehele talentomgeving vanuit een kwantitatief en kwalitatief perspectief;
 • Economisch, dat macro-economische, financiële en bedrijfsindicatoren omvat, weerspiegelt de algemene economische ontwrichting, financiële volatiliteit en bedrijfsvooruitzichten;
 • Geopolitiek, dat indicatoren omvat voor het meten van geopolitieke risico’s, het aantal economische sancties en het aantal cyberaanvallen, weerspiegelt veranderingen in oorlog en conflicten, handelsspanningen en cyberbeveiliging;
 • Klimaat, dat is gebaseerd op indicatoren zoals klimaatgerelateerde rampen en directe economische verliezen die worden toegeschreven aan natuurrampen, kijkt naar de risico’s in verband met milieukwesties, evenals naar de financiële kostenimplicaties van klimaatgerelateerde regelgeving voor bedrijven;
 • Consumer & Social, dat indicatoren bevat die sociale onrust en besparingen van huishoudens beoordelen, weerspiegelt het algemene sociale klimaat en het vertrouwen van consumenten in de toekomst.

  Om zowel de snelheid als de aard van de verandering te evalueren, berekent de index, door middel van AI-gestuurde datamodellering, 40 eigen en openbare gegevensreeksen over de periode 2019 tot november 2023 van toonaangevende instellingen zoals de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), het Internationaal Monetair Fonds (IMF) of de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (UN SDG). Het kwantificeert de verandering waarmee bedrijven worden geconfronteerd en bepaalt de ranglijst van de zes belangrijkste oorzaken van verandering door hun respectieve stijgingen van 2022 tot 2023 te vergelijken. Deze aanpak identificeert de specifieke veranderingsfactoren die de grootste impact hadden op het totale veranderingstempo in 2023.

 1. Een wereldwijde enquête onder meer dan 3.400 CEO’s, uitgevoerd van oktober 2023 tot november 2023, in 20 landen, 19 sectoren en een volledig scala aan bedrijfsfuncties, om hun percepties van verandering te vergelijken met de analyse van bedrijfsverstoringen.

Accenture is een toonaangevende, wereldwijde professionele dienstverlener die ‘s werelds toonaangevende bedrijven, overheden en andere organisaties helpt bij het bouwen van hun digitale kern, het optimaliseren van hun activiteiten, het versnellen van de omzetgroei en het verbeteren van de dienstverlening aan burgers, waardoor tastbare waarde wordt gecreëerd met snelheid en schaal. Wij zijn een door talent en innovatie geleid bedrijf met ongeveer 743.000 mensen die klanten in meer dan 120 landen bedienen. Technologie vormt tegenwoordig de kern van verandering en we zijn een van ‘s werelds leiders in het stimuleren van die verandering, met sterke ecosysteemrelaties. We combineren onze kracht op het gebied van technologie en leiderschap op het gebied van cloud, data en AI met ongeëvenaarde branche-ervaring, functionele expertise en wereldwijde leveringscapaciteiten. We zijn als geen ander in staat om tastbare resultaten te leveren dankzij ons brede scala aan diensten, oplossingen en middelen op het gebied van Strategy & Consulting, Technology, Operations, Industry X en Song. Deze capaciteiten, samen met onze cultuur van gedeeld succes en toewijding aan het creëren van 360°-waarde, stellen ons in staat om onze klanten te helpen bij het opnieuw uitvinden en opbouwen van betrouwbare, duurzame relaties. We meten ons succes af aan de 360°-waarde die we creëren voor onze klanten, elkaar, onze aandeelhouders, partners en gemeenschappen.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics