$1/Gbps@400Gbps in 2019 is de fotonische ‘man op de maan’

0

Rond fotonica is sprake van een hype, gevoed door de groei van het internetverkeer. Ons land kent een uniek ecosysteem voor geïntegreerde fotonica en kan wereldwijd koploper worden als het alle krachten weet te bundelen om de technologie snel naar de markt te brengen. ASML is bereid vanuit zijn unieke expertise de fotonica-keten te helpen door top-down de systems engineering te coördineren. Dat kan de fotonica-evolutie een stap verder brengen, richting de markt. Link Magazine organiseerde er een rondetafel over en doet daarvan verslag in de Engelstalige special Zuid-Nederland, die tegelijk met het reguliere aprilnummer verschijnt.

Data- en de telecommunicatie = drie procent van het wereldwijde energieverbruik

De halfgeleidertechnologie loopt in de data- en de telecommunicatie geleidelijk tegen haar grenzen aan. De energiebehoefte voor alle chips en hun koeling is al goed voor drie procent van het wereldwijde energieverbruik en dat aandeel verdubbelt elke twee jaar. Uiterlijk over vier tot zes jaar gaat dat stagneren. Fotonica (moderne lichttoepassingen) dient zich aan als aanvullende basistechnologie die in combinatie met elektronica – sneller en energiezuiniger dan de twee technologieën afzonderlijk – datacom en telecom verder kan laten groeien.

ASML is bereid vanuit zijn unieke expertise de fotonica-keten te helpen door top-down de systems engineering te coördineren.

De hoofdrol is weggelegd voor zogeheten geïntegreerde fotonica: in 2020 zullen geïntegreerde fotonische chips (PICs) en hun toepassingen goed zijn voor een omzet van 60 miljard euro (tien procent van de totale fotonicamarkt). De killer application ligt in de datacenters, in transceivers en chips die het fotonische (fiber-based) dataverkeer faciliteren. De datacom is vooral een high-volume kostprijsgedreven markt; in technologisch opzicht is de telecom de drijvende kracht vanwege de hogere kwaliteitseisen. De echte marge valt vervolgens te behalen met niche-applicaties, zoals allerlei vormen van sensing.

$1/Gbps@400Gbps

Wat nu nodig is om de leidende positie van ons land te verzilveren, zo luidde de conclusie van de rondetafel, is slagkracht, ondernemerschap en een ‘man op de maan’. Dat is $1/Gbps@400Gbps in 2019, oftewel over twee jaar moet een datacommunicatiesnelheid van 400 Gbit per seconde mogelijk zijn tegen een kostprijs van 1 dollar per Gbps. Daarvoor moeten alle krachten worden gemobiliseerd en is verder dralen verboden.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics