Bereid je voor op de circulaire economie op de ESEF

0

ESEF bezoekers uit de kunststofverwerkende industrie kunnen dit jaar zelf aan de slag gaan met het thema circulaire economie. De NRK organiseert in samenwerking met CIRCO twee keer een workshop. Hierin ontdekken de deelnemers wat de transitie naar een circulaire economie in hun keten betekent en hoe ze zelf de eerste stappen kunnen zetten.

Over dertig jaar moeten alle producten in Nederland circulair zijn. Dat is begin dit jaar vastgelegd in de Transitieagenda‘s. 2050 lijkt nog ver weg, maar toewerken naar een circulaire economie is een lang proces, zegt Martin van Dord, innovatiecoach bij het NRK. ‘Er zullen winnaars en verliezers in deze transitie zijn. Daarom is het als ondernemer in de maakindustrie belangrijk nu kennis op te doen en te weten wat je hieraan kunt bijdragen als klanten er straks om vragen.’ Bovendien gaat de regering deze zomer bekend maken welke stappen de overheid nog deze kabinetsperiode wil zetten. De circulaire economie komt dus snel dichterbij.

Méér dan een trucje
Daarom slaan ESEF (20 – 23 maart in de Jaarbeurs in Utrecht), de NRK en CIRCO de handen ineen en hebben ze het thema Circulaire Economie op de agenda van de toeleveringsbeurs gezet. Martin van Dord: ‘Voor de maakindustrie is dit belangrijk. Brand owners weten wel waar het naar toe gaat. De maakbedrijven moeten zich echter ook de skills eigen maken, zodat ze hun klanten kunnen faciliteren als deze hiernaar vragen.’ De transitie is namelijk geen trucje dat je snel kunt leren. Circulair houdt meer in dan kunststof recyclaat inzetten, groene stroom gebruiken of materialen kiezen die biodegradeerbaar zijn.

‘De circulaire economie vergt het opbouwen van kennis, het delen van kennis én het opdoen van ervaring’, zegt de NRK- innovatiecoach. Circulair betekent vooral integraal naar de keten kijken. ‘De cirkel sluiten’, legt Van Dord uit. Hij geeft een voorbeeld. Een spuitgietbedrijf kan een goedkoper materiaal kiezen, maar als hierdoor aan het eind van de levenscyclus van het product extra kosten moeten worden gemaakt om het materiaal te scheiden, dan is de keten als geheel niet goed bezig. ‘Elk bedrijf is onderdeel van die keten. Daarom moeten ze samenwerken. Dan leer je van elkaar waar je geen weet van hebt, maar waar je wel invloed op hebt.’

CIRCO
CIRCO is een beweging naar de circulaire economie. In en om CIRCO zitten ondernemers en bedrijven uit de maakindustrie en de creatieve industrie, en daarnaast onderzoekers, beleidsmakers en studenten. De aanpak van CIRCO met Tracks en Classes levert nieuwe inzichten op en maakt dat bedrijven stappen zetten richting de circulaire economie, met een circulair businessmodel. CIRCO doet dit al 3 jaar en heeft al 200 bedrijven getraind en heeft daarmee een enorme hoeveelheid kennis en ervaring opgebouwd op het gebied van circulaire businessmodellen en design strategieën. De keuze om met CIRCO samen te werken en deze workshops aan te bieden aan de achterban van NRK, was dan ook snel gemaakt.

Zet de eerste stappen op de ESEF
CIRCO pakt het onderwerp normaal op in een driedaagse workshop. Dit programma is ontwikkeld samen met de TU Delft en toegespitst op verschillende sectoren, waaronder de kunststofindustrie. Speciaal voor de ESEF is op basis hiervan een workshop van een uur ontwikkeld. Hierin gaan deelnemers samen met een andere ESEF bezoeker op ontdekkingstocht. Door telkens twee ESEF bezoekers aan elkaar te koppelen, komt de ketensamenwerking naar voren. ‘Je ontdekt het verhaal achter de circulaire economie, wat het in jouw keten betekent en hoe je zelf betere keuzes kunt maken’, aldus Martin van Dord.

NRK en CIRCO organiseren deze workshops op woensdag 21 maart en donderdag 22 maart in de ESEF theaters in hal 1 en hal 2. Deelname is voor geregistreerde bezoekers gratis. Omdat het aantal plaatsen beperkt is, is het aan te raden je vooraf te registreren. Daarmee verzeker je je van een plek bij een van de workshops. Registreren kan via de website van ESEF. 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics