Overname FEI triggerde overname Phenom

0

Op 29 december om half tien ’s avonds was de overname door Thermo Fisher Scientific van Phenom World een feit. Een aankoop die getriggerd is door de overname door het miljardenconcern in 2016 van elektronenmicroscopenfabrikant FEI. Phenom, ontwikkelaar en producent van kleinere, goedkopere elektronenmicroscopen, is een spin-off van FEI. De aandeelhouders van Phenom, Sioux en NTS Group die elk 40,5 procent in handen hadden, zagen in dat het tijd was om de onderneming op te laten gaan in een grotere organisatie, met een wereldwijd marketing- en salesnetwerk. Phenom is de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid, maar een volgende groeistap kan de onderneming, met 55 mensen op de loonlijst en 30 miljoen euro omzet, niet in haar eentje maken, zo verklaart een insider.
Dat het hele overname proces nog zo’n anderhalf jaar geduurd heeft is terug te voeren op de tijd die het management nodig had om ‘aan het idee te wennen’. Voorts telt dat de relatief kleine overname voor Thermo Fisher niet de eerste prioriteit had.
Binnen de muren van en met de bekendheid van het concern kan Phenom gemakkelijker de grote Aziatische klant benaderen. Vooralsnog zal Phenom wel onder de eigen naam blijven opereren. Ook zijn er geen plannen de ICT-systemen te integreren. Evenmin zijn er voornemens om de – sterk Nederlands gekleurde – toeleverketen anders te gaan inrichten.

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics