160.000 euro besparing bij Scania Meppel door verpakkingen

0

Onderdelen van vrachtwagens worden in verpakkingen vervoerd naar de Scania fabrieken. Dat daar veel geld op valt te besparen, bewezen Packaging Engineer Doris Lanke en haar collega Danny Ekkels in Meppel.

“We nemen drie zaken onder de loep: het volume van de verpakking, het aantal onderdelen in een verpakking én de afstand die een verpakking aflegt tussen de leverancier en Meppel. Dit laatste element hadden we nog niet eerder kunnen analyseren en collega’s in Zweden hebben ons hierbij geholpen. Deze drie elementen leidden tot een ranking van de minst CO2-neutrale en duurste verpakkingen.”

Verschil tussen plan en praktijk
De pallets, blauwe bakken en rekken die op die drie elementen hoog scoorden zijn opnieuw geanalyseerd. Doris: “We maken verpakkingsinstructies op basis van een voorspelling van de marktvraag, maar deze voorspellingen wijken vaak af van de realiteit. Met de huidige informatie, proberen we onze leveranciers te voorzien van verpakkingsinstructies die veel meer aan de werkelijke vraag vanuit Meppel voldoen. We proberen dit te realiseren door bijvoorbeeld meer delen per verpakking te vervoeren, de verpakkingen te vergroten en/of anders in te richten. Ook was het in veel gevallen niet nodig om een onderdeel extreem beschermd in te pakken. Wanneer je meer delen in de bestaande verpakking stopt, heb je vaak minder logistieke handelingen en opslagruimte nodig. We zien nu al dat we meer ruimte in ons magazijn hebben.”

Nog meer besparing mogelijk
“Tijdens de analyses ontwerpen we eerst een nieuwe verpakking op de computer, daarna kijken we of de aanpassing fysiek mogelijk is. Mocht dit allemaal het geval zijn en de verpakking voldoet ook nog eens aan de kwaliteitsstandaarden? Dan overleg ik met de leverancier in kwestie of hij de nieuwe verpakking kan realiseren. Inmiddels besparen we met dit optimalisatieproject jaarlijks 160.000 euro aan transportkosten in Meppel. Dit bedrag zal nog groeien, omdat nog niet alle optimalisaties zijn doorgevoerd. Op het moment dat Scania nieuwe onderdelen introduceert, proberen we meteen vanaf het begin de verpakking te optimaliseren door naar de drie elementen te kijken.” Alle verpakkingsengineers van alle Scania fabrieken zijn betrokken bij dit project. Wereldwijd kunnen we zo miljoenen besparen op transportkosten en op de uitstoot van CO2.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics