Kulicke&Soffa wint Best Customer Award

0

Kulicke&Soffa uit Eindhoven, het vroegere Assembléon, is winnaar geworden van de Best Industrial Customer Award 2017. De prijs werd uitgereikt tijdens de jaarlijkse uitverkiezing van de beste industriële toeleveranciers en uitbesteders van Nederland. Heliox uit Best werd tweede.

DISCA’17: toeleveranciers kiezen beste industriële uitbesteder van Nederland

De Dutch Industrial Suppliers & Customer Awards 2017, een initiatief van LINK Magazine in samenwerking met ING Bank en ISAH Business Software, werden voor de zestiende keer op rij uitgereikt tijdens een bijeenkomst op landgoed Mereveld in Utrecht. Uniek aan deze contest is dat bedrijven alleen genomineerd kunnen worden door hun toeleveranciers of klanten (en zich dus niet zelf kunnen voordragen).

Dubbel

In de categorie Best Customer werden 243 uitbesteders voorgedragen. In deze categorie beoordelen toeleveranciers hun klanten op acht verschillende punten waaronder openheid over de kostprijsopbouw en forecast, communicatie en de ruimte die er is voor het inzetten van het eigen specialisme. Een recordaantal van 46 uitbesteders haalde na een eerste schifting de tweede ronde omdat ze door twee of meer toeleveranciers waren voorgedragen. Uiteindelijk bleven vijf finalisten over: Bronkhorst Hightech (Ruurlo), Moba (Barneveld), Dorel Juvenile Group Europe (Helmond), Heliox (Best) en Kulicke&Soffa (Eindhoven). Net als voorgaande jaren speelde het publiek, bestaande uit ondernemers en managers, een beslissende rol bij de uiteindelijke keuze van de winnaar. Ze kregen de keus uit twee van de vijf finalisten, voorgedragen door de jury (met John Blankendaal van Brainport Industries als voorzitter). Met hun smartphone kon de zaal stemmen op  Kulicke&Soffa (het voormalige Assembléon) en Heliox.

Uiteindelijk kwam Kulicke&Soffa als winnaar uit de bus. “Een opsteker, zo kort na de overname en naamsverandering”, aldus directeur Miel Ramselaar. “Het bewijst dat onze wijze van uitbesteden, op hoog niveau, onze toeleveranciers goed bevalt. Dat zal de eigenaar in Azië ook plezier doen.”

Talkshow

Voorafgaand aan de prijsuitreiking verzorgden de aan de TU Eindhoven verbonden hoogleraren Arjan van Weele en Maarten Steinbuch onder de titel ‘produceren en pionieren onder één dak’ een levendige, interactieve talkshow met ondernemers en managers uit de Nederlandse industrie.

 

FINALISTEN DISCA 2017

Best Customer Award

Kulicke&Soffa (Assembléon)  Winnaar 2017

Finalisten Dutch Industrial Suppliers Awards 2017
Foto © Sam Rentmeester

In 2015 kwam Assembléon in handen van de Singaporese producent van assemblagemachines voor halfgeleiders Kulicke & Soffa (K&S). Met name de kennis van het monteren van elektronische componenten op printplaten was voor K&S reden om Assembléon voor 98 miljoen euro in te lijven. Sindsdien heeft het Eindhovense bedrijf een metamorfose doorgemaakt. Door de overname door Kulicke & Soffa is het pick & place-platform van Assembléon nu onderdeel van een veel breder portfolio, waarvan ook machines voor het inpakken van chips in een behuizing en het verbinden van de componenten deel uitmaken.

“Bij K&S kunnen leveranciers al hun kwaliteiten kwijt”, aldus het juryoordeel. “Ze worden op een hoog niveau van uitbesteding ingezet en daarom vroeg bij projecten betrokken. K&S durft hoogwaardige kennis te delen en projecten van een groot strategisch belang op dat hoge niveau uit te besteden. Daarmee legt het bedrijf deels zijn lot in handen van die toeleveranciers. Ook is K&S bereid kennis en het eigen klantennetwerk te delen.”

Heliox runner up 2017

Het in Best gevestigde Heliox ontwikkelt en produceert (snel)laders voor onder meer elektrische auto’s en bussen. Het bedrijf werd in 2009 opgericht als een doorstart van Philips-dochter Power Solutions, failliet gegaan na de overname door het Spaanse Bobitrans. Vier oud-werknemers namen de boedel over en leverden aanvankelijk met een klein  team voedingen en versterkers voor consumentenelektronica. Tegelijk werd de buslader ontwikkeld, momenteel het paradepaardje van Heliox. Heliox levert aan grote Europese busfabrikanten en vervoerders, waaronder VDL en Volvo. Behalve de snelladers voor bussen komt een derde van de omzet nog altijd uit de onderdelen consumentenelektronica, zonne-energie en voeding voor professionele apparaten. Inmiddels werken er ruim 50 mensen bij het bedrijf in Best.

“Een jong bedrijf dat zijn toeleveranciers alle ruimte geeft hun kwaliteiten ten volle in te zetten”, aldus de jury. “Zo zijn productieproces en wijze van bestellen van onderdelen nauwkeurig op elkaar afgestemd. Heliox geneert zich niet om toeleveranciers te betrekken bij het creëren van oplossingen. Het bedrijf is heel open, ook over de calculatie, en zorgt voor wederzijds vertrouwen. Daarom kan er gewerkt worden met een gentlemen’s agreement: pas als risico’s voor beide partijen echt te groot worden afspraken in geformaliseerd. Risico’s en opbrengsten worden werkelijk eerlijk met de toeleveranciers gedeeld.”

Bronkhorst 

Net als in 2016 is Bronkhorst Hightech ook dit jaar doorgedrongen tot de finale.

Het bedrijf, opgericht in 1981 en gevestigd in Ruurlo, ontwikkelt en produceert instrumenten voor het meten en regelen van gas- en vloeistofdoorstroming. Bronkhorst is in Europa marktleider en neemt wereldwijd de vijf plek in. In Nederland werken ruim 320 mensen. Daarnaast zijn er eigen verkoopkantoren in onder meer Groot-Brittannië, Japan, Taiwan, de VS, Japan en China.

De jury noemt Bronkhorst een onderneming met “oog voor het behoud van de concurrentiekracht van de Nederlandse industrie. Ze besteden zo veel mogelijk uit in Nederland en beogen nauwe samenwerking met hun toeleveranciers die ze waar mogelijk beschouwen als volledig gelijkwaardig, als onderdeel van de eigen onderneming.”

Moba

Moba ontwikkelt sorteer en verpakkingsmachines voor eieren. Het bedrijf werd 70 jaar geleden opgericht in Barneveld waar nog steeds het hoofdkantoor zetelt. Moba is uitgegroeid tot een wereldwijde speler met meer dan 700 medewerkers, actief in 90 landen en met ruim 3000 geleverde installaties op het trackrecord. Dagelijks worden met de machines van Moba ruim één miljard eieren verwerkt. De jury typeert Moba als een open bedrijf dat stappen zet naar een hoger niveau van uitbesteden. “Moba staat open voor de toelevering van complete systemen. Ze betrekken toeleveranciers eerder bij het ontwikkelproces van nieuwe machines zodat er ruimte is voor het toeleveren van de beste oplossingen. Een proactieve opstelling wordt op prijs gesteld.”

Dorel

Dorel, bekend van onder andere merken als Maxi-Cosi en Bébé Confort, greep in 2015 net naast de Best Customer Award. Dit jaar zit de ontwikkelaar en producent van babyspullen opnieuw bij de beste vijf. De artikelen van Dorel worden verkocht in meer dan 80 landen wereldwijd. Het bedrijf, opgericht in 1932, heeft vestigingen in 13 landen. Er werken in totaal ruim 900 mensen. Eén van de hoofdvestigingen is Helmond waar nieuwe producten ontwikkeld en getest worden. Ook is Helmond centrum voor marketing en verkoop.

Volgens de jury betrekt Dorel zijn leveranciers vroegtijdig bij het ontwikkelen of verbeteren van hun productietechnologie. “Dorel staat open voor voorstellen van hun suppliers. Afspraken worden nagekomen en relaties worden voor langere tijd aangegaan.”

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.