Industrie moet ‘platter’ en meer divers worden om benodigde 120.000 nieuwe medewerkers aan te trekken

0

De Nederlandse technologische industrie moet de komende 12 jaar 120.000 nieuwe mensen zien te werven om groeimotor te blijven van de Nederlandse economie. Het gaat dan voornamelijk om hoger opgeleid personeel. Dat blijkt uit het rapport ‘My Smart Industry’ van ING Economisch Bureau, dat vandaag wordt gepresenteerd op het jaarevent van FME, de ondernemersvereniging van de technologische industrie.
Technologische industrie groeimotor in 2017
Met prominente bedrijven als ASML, Philips en NXP heeft Nederland een internationaal toonaangevende technologische industrie, die bovendien belangrijk is voor de Nederlandse economie. De sector is een aanjager van bedrijvigheid in andere sectoren met een jaarlijkse inkoop in Nederland van 17 miljard euro en bovendien goed voor bijna 40% van de totale R&D-uitgaven door het Nederlandse bedrijfsleven. De technologische industrie groeit dit jaar naar verwachting met bijna 10%.

Vijf uitdagingen voor structureel hoge groei
Uit het rapport blijkt dat de sector voldoende potentieel heeft om de komende jaren een hoog groeiniveau vast te houden. Wel zijn er flinke uitdagingen. Om ook op langere termijn groeimotor te kunnen zijn, is het nodig dat: de sector inspeelt op de mondiale vraagverschuiving, de sector versneld inzet op digitalisering om verspilling in de keten te verminderen en digitalisering benut om te groeien in dienstverlening. Voorts moet in de industrie R&D breder in de keten plaatsvinden: niet alleen eindfabrikanten moeten die investeringen plegen, maar zeker ook de toeleveranciers. Voor toeleveranciers geldt dat een focus alleen op verdere efficiencyvergroting betekent dat de marge langzaam maar zeker afneemt.
Tenslotte moet de sector tussen nu en 2030 120.000 nieuwe medewerkers weten te vinden. Daartoe is niet alleen meer uitstroom uit het technisch onderwijs nodig. Industriële bedrijven moeten ‘platter’ worden en qua personeelssamenstelling meer divers worden om sneller in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Management zal hierbij minder directief worden, en meer inspirerend.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics