Systemisch leiderschap: Organisaties zijn geen afzonderlijke systemen, maar verbonden met en in wederzijdse afhankelijkheid met andere systemen.

0

Auteur: Lia Genee
ISBN: 9789082730005
Leverbaar: Verwacht 28 september 2017
Druk: 1e druk
Productvorm: Zachte kaft
Uitgever: De Verbinding
Prijs: € 14,75

In het nieuwe boek Systemisch leiderschap van Lia Genee worden inzichten gedeeld en vraagstukken in leiderschap besproken en aangeraakt. De vraagstukken in leiderschap zijn complexer geworden. Organisaties zijn niet slechts afzonderlijke systemen, maar meer dan ooit verbonden met en in wederzijdse afhankelijkheid met andere systemen (nationaal, internationaal).

Met Systemisch leiderschap wil de auteur slechts aanzetten tot reflectie op leiderschap in een veranderende wereld en nieuwsgierig maken naar het ‘hoe’ van systemisch leiderschap.

We leven en werken als mens in de structuur en het veld van ons persoonlijke- en professionele leven. Daarbinnen ontwikkelen wij, als individu of groep, patronen in hoe we de dingen doen. Deze patronen ontstaan vaak onbewust en zorgen ervoor dat er een mate van vanzelfsprekendheid ontstaat, waardoor we in staat zijn om dingen met elkaar te realiseren.

Wereldorde in transitie
De bestaande wereldorde verkeert in transitie. Bestaande structuren staan onder druk en zijn niet langer vanzelfsprekend. Het leven en werken in een tijdperk van globalisatie, laat zien dat economisch, politiek, sociaal, demografisch, religieus, klimatologisch en technologisch met elkaar in verbinding staan. Ieder afzonderlijk deel en belang is niet los te zien van een gemeenschappelijk belang. De snelheid van ontwikkelingen onder invloed van technologische mogelijkheden op leiderschap is groot. Het bestaande paradigma van de laatste decennia, met focus op leiderschap vanuit lineair denken en leiden met het hoofd is, onvoldoende toereikend voor de vraagstukken van nu en de toekomst.

Er is vaak sprake van niet weten van het ontstaan van eigen patronen en hun nut en noodzaak in de context van toen te kunnen zien. Dit laat, zowel op persoonlijk- als op organisatieniveau, vaak onmacht zien en het inmiddels niet meer toereikende patroon van denken en handelen, tegen beter weten in herhalen.

boek Systemisch leiderschap van Lia Genee

Aanleiding tot systemisch leidinggeven
De aanleiding voor Systemisch leiderschap is het werken als organisatieadviseur in organisaties en in toenemende mate zien en ervaren, dat het adequaat inspelen op de snelheid van veranderingen moeilijk is. Het ontstane appél om voortdurend wendbaarder te kunnen zijn in hanteren en bijstellen van deelelementen, maar vooral van patronen in ons gedrag.

Systemisch leiderschap wil in zijn boodschap bijdragen aan en wakker maken van een vorm van leiderschap, die toegang biedt naar leiderschap met hoofd en hart. Leiderschap dat gezien wordt vanuit het paradigma van circulair en cyclisch denken, en waarbinnen naar structuren en velden wordt gekeken. Je kijkt niet alleen naar losse elementen zoals bijvoorbeeld een afdeling, een dienst of de medewerkers, maar ook naar de aard van de verbindingen tussen de elementen. Met deze systemische benadering kunnen we zoeken naar de logische reden van hoe dingen zijn ontstaan en kunnen we symptomen anders interpreteren. We kunnen de onderliggende oorzaak, die onzichtbaar is geworden (onbewust) opnieuw zichtbaar (expliciet) maken en gebruiken om koers te zetten naar de oplossing.

Als een hologram voor de toekomst
Door de systemische benadering kunnen we, als in een hologram, kijken naar en werken met de informatie die ieder deeltje en de verbinding hiertussen laat zien. We geven leiding in het heden, maken gebruik van wat het verleden laat zien, als ondersteuning voor de oplossingsrichting voor de toekomst. In alles komt het uiteindelijk neer op hoe we in menselijk gedrag vanuit de menselijke maat dingen doen en kunnen bijdragen. Daarom vertrekt en eindigt het boek vanuit een persoonlijk perspectief en verantwoordelijkheid.

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics