Circl: van zonnestroom direct naar licht

0

Verlichting op gelijkstroom. Dat is een van de bijzondere kenmerken van Circl, het circulaire paviljoen van ABN AMRO dat eerder deze week zijn deuren opende.

In Circl wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van de stroom die de zonnepanelen aan de gevel leveren. Hierbij wordt de stroom niet omgezet in wisselstroom, maar direct gebruikt. Dit levert energiewinst op. In de omschakeling van gelijkstroom naar wisselstroom gaat namelijk energie verloren. Deze innovatieve plannen leveren ook uitdagingen op: veel apparaten zijn ingericht op wisselstroom. Zo wilde het restaurant graag koelkasten die op gelijkstroom werkten, maar de partij kon geen bedrijf vinden die dit wilde of kon regelen. Op deze manier biedt de bouw van het paviljoen een goed beeld van wat al mogelijk is en waar nog kansen liggen wat duurzaamheid betreft. Het sluit aan bij het idee van Circl als een learning lab, waarin bedrijven en de gemeenschap circulariteit in de praktijk kunnen brengen.

Lees hier  en hier over het paviljoen. En zie het artikel uit de Link Magazine, december 2012, over de strijd voor gelijkstroom.

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics