Investeringsfonds GIMV geeft toelichting belangrijkste investeringen 1e trimester.

0

gedelegeerd bestuurder Koen Dejonckheere, over het voorbije kwartaal: “De voorbije maanden kenden we een blijvend drukke investeringsactiviteit alsook een verdere waardecreatie bij de bedrijven in de portefeuille.”

Gimv kondigde recent ook aan 15 miljoen EUR te investeren in Arseus Medical, een toonaangevende distributeur van medische apparatuur en verbruiksgoederen aan de medische sector. Arseus Medical heeft de ambitie om de komende jaren zowel organisch als via overnames te groeien. Hierbij wil de onderneming niet alleen de consolidatie leiden in een tot op heden eerder gefragmenteerde markt, maar ook internationaal groeien.

Daarnaast werd ook een investering aangekondigd in Snack Connection, directeur Perry van Otterloo, een Nederlands bedrijf dat zich richt op het inkopen, bewerken, mengen en verpakken van noten en aanverwante artikelen. Vanuit een unieke positie en sterke klantenbasis in Nederland wil Snack Connection de komende jaren doorgroeien in de Europese markt.

 

De onderstaande cijfers hebben betrekking op de periode van 1 april 2017 tot 30 juni 2017. Alle cijfers verwijzen naar de geconsolideerde cijfers van Gimv (niet-geauditeerde cijfers).

ImCheck Therapeutics is een preklinisch immuno-oncologiebedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van nieuwe antistoffen die het immuunsysteem activeren tegen verschillende kankersoorten. Deze investering maakt deel uit van een totale serie A-financieringsronde van 20 miljoen EUR door een syndicaat van gespecialiseerde life sciences-investeerders. De fondsen zullen worden gebruikt om de lead kandidaten in de klinische ontwikkelingsfase te brengen alsook om voortgang te boeken in de andere ontwikkelingsprogramma’s.

MVZ Holding AG is een toonaangevende groep van geneeskundige praktijken in Zwitserland. Naast de verwerving van een aanzienlijk belang heeft Gimv zich ertoe verbonden om extra kapitaal beschikbaar te stellen voor verdere groei. MVZ Holding focust op het verstrekken van uitstekende eerstelijnszorg en is succesvol gegroeid dankzij een gedisciplineerde expansiestrategie. De onderneming beheert momenteel meer dan 25 geneeskundige praktijken verspreid over diverse Zwitserse regio’s en plant een verdere lokale uitbreiding.

Toelichting belangrijkste desinvesteringen 1e trimester

Gimv kon recent de afbouw van zijn participatie in het beursgenoteerde Greenyard  finaal afronden via verkopen op de beurs. In 2011 stapte Gimv via het Gimv-XL fonds in het kapitaal van PinguinLutosa. Samen met ondernemer Hein Deprez en het management konden we de verdere uitbouw en groei van het bedrijf mee waarmaken. Vandaag is Greenyard een globale marktleider in groenten en fruit, met een klantenbasis die de belangrijkste retailers van Europa omvat. De groep is vandaag met 9000 werknemers actief in meer dan 25 landen wereldwijd en realiseert op jaarbasis een omzet van ongeveer 4,25 miljard EUR. Over de volledige investeringsperiode leverde deze participatie een rendement op dat het langetermijngemiddelde van Gimv overtreft.

Het Franse Teads, de uitvinder van outstream videoreclame en het grootste platform voor videoreclame ter wereld, werd overgenomen door het beursgenoteerde Altice. Na de eerste investering van Gimv in de zomer van 2011 herpositioneerde Teads zich door zich uitsluitend toe te leggen op videoreclame, onder meer via verschillende overnames. Sinds de instap van Gimv steeg de omzet van het bedrijf van 15 miljoen USD (in 2010) naar bijna 200 miljoen USD (in 2016). Bovendien breidde Teads zich vanuit Europa uit over de hele wereld. Vandaag is het bedrijf actief vanuit 27 vestigingen in 21 landen met een team van ruim 500 medewerkers. Over de volledige periode, leverde deze investering een rendement op dat het langetermijngemiddelde van Gimv overtreft.

Toelichting belangrijke gebeurtenissen na 30 juni 2017

Op 5 juli 2017 betaalde Gimv een brutodividend van 2,50 EUR (netto 1,75 EUR) per aandeel uit. Dit betekende een totale cash-out van 63,6 miljoen EUR.

Begin juli werd aangekondigd dat RES Software zal worden overgenomen door het Amerikaanse Ivanti, een mondiale leider op het gebied van integratie en IT-beheer van de digitale werkplek. Sinds de initiële investering van Gimv in het voorjaar van 2010 kende RES een snelle groei in Europa en later ook in Noord-Amerika. Terzelfdertijd nam de klantenbasis fors toe en verdrievoudigde de omzet. De overname door Ivanti moet het bedrijf in staat stellen zijn automatiseringscapaciteiten uit te breiden naar meer toepassingen, platformen en databases.

 

Eigen vermogen

  • Waarde eigen vermogen (deel van de groep) op 30 juni 2017: 1188,0 miljoen EUR (of 46,72 EUR per aandeel), na aftrek van het dividend dat werd uitbetaald op 5 juli 2017 (63,6 miljoen EUR of 2,50 EUR per aandeel), versus 1233,2 miljoen EUR (of 48,5 EUR per aandeel) op 31 maart 2017 (voor dividenduitkering).

Balans (per 30/06/2017)

  • Balanstotaal: 1326,5 miljoen EUR
  • Financiële activa / portefeuille: 943,9 miljoen EUR
  • Nettokaspositie: 303,3 miljoen EUR na dividenduitkering op 5 juli 2017

Investeringen

  • Totale investeringen (op balans): 17,9 miljoen EUR, waarvan 14,8 miljoen EUR binnen de vier investeringsplatformen. Bijkomende investeringen in de fondsen beheerd door Gimv: 2,6 miljoen EUR. Totale investeringen (op balans & via co-investeringsfondsen): 20,5 miljoen EUR.
  • De voornaamste investeringen in het eerste kwartaal betroffen MVZ Holding en ImCheck Therapeutics, en een vervolginvestering in Contraload. In de eerste weken van juli kondigde Gimv bijkomend reeds investeringen aan in Arseus Medical en Snack Connection.

Desinvesteringen

  • Totale verkoopopbrengst uit desinvesteringen (op balans): 59,1 miljoen EUR, waarvan 55,9 miljoen EUR binnen de vier investeringsplatformen. Bijkomende opbrengsten uit desinvesteringen voor derden in de door Gimv beheerde fondsen: 17,5 miljoen EUR. Totale desinvesteringen (op balans & via co-investeringsfondsen): 76,6 miljoen EUR.
  • Opbrengst van de desinvesteringen over de voorbije maanden (inclusief door deze participaties gedurende het boekjaar gegenereerde dividenden, interesten en beheersvergoedingen): 17,5% boven hun boekwaarde op 31 maart 2017. Op de desinvesteringen werd een totale multiple van 1,8x gerealiseerd versus de oorspronkelijke aanschaffingswaarde.

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics