?DUURZAAM ECOSYSTEEM

0

Oost-Nederland is een dynamisch speelveld van vele Smart Industry-activiteiten, inclusief aandacht voor circulair en duurzaam ondernemen. Dat heb ik in mijn eerste jaar als BOOST-projectleider steeds weer ervaren. En heel bijzonder: BOOST is voor en door ondernemers. Onze kopgroep bestaat uit zes Smart Industry-pioniers uit de regio. Het gaat om toonaangevende bedrijven die de reis naar Smart Industry al jaren geleden zijn begonnen. In de uitvoering van het programma heb ik het afgelopen jaar veel aan deze ondernemers gehad. Samen met een grote kerngroep met partners hebben we hard gewerkt aan concrete resultaten.

Veel partijen binnen de regio promoten, stimuleren en ondersteunen innovaties bij de producerende bedrijven. Het is mooi om te zien dat er goed en bovendien steeds meer wordt samengewerkt. Dat levert veel bijzondere zaken op en het leidt tot een duurzaam ecosysteem. Zo maar een paar voorbeelden van prachtige, nieuwe samenwerkingsverbanden zijn CITC in Nijmegen, Perron038 in Zwolle en T-Valley in Enschede. 

Momenteel zien we duidelijk een beweging van kennismaking naar implementatie. De trendsetters zijn al jaren aan de slag met Smart Industry, zij ontwikkelen hun producten en processen gestaag verder. Daarnaast zien we dat veel producerende bedrijven de beweging naar een slimme en schone fabriek (willen) maken. Bij de uitvoering van de tenderregeling ‘Slimme en schone demonstratiefabrieken’ van de provincie Gelderland bleek dat er al best veel bedrijven met Smart Industry aan de slag zijn, zie het artikel op pagina 14. De komende periode willen we nog veel meer mooie voorbeelden in onze regio zichtbaar maken.

Er is veel gaande in de regio, maar ik wil blijvend aandacht vragen voor innovatie van producten, processen en ketens. Ik zie namelijk ook bedrijven die nog weinig innovatief zijn.

Uit demografische cijfers blijkt dat de opbouw van de bevolkingspiramide dusdanig wijzigt de komende jaren, dat dit een enorme impact zal hebben op hoe wij als productiebedrijven georganiseerd zijn. Er zijn straks eenvoudigweg niet genoeg mensen om de productie te kunnen maken. Andere vormen van produceren en organiseren zijn niet alleen noodzakelijk om de concurrentie het hoofd te bieden; er moet gedigitaliseerd, geautomatiseerd en gerobotiseerd worden om überhaupt nog als producent actief te kunnen zijn. Dat is geen voorspelling, dat is een gegeven. Er zijn berekeningen dat de arbeidsproductiviteit de komende tien tot vijftien jaar met 100 procent moet stijgen om onze welvaart in stand te kunnen houden. Optimalisatie en innovatie van product, proces en businessmodel, is het enige antwoord daarop. Kom in beweging en start! Weet u niet waar te starten? BOOST helpt u verder!

ROBIN

Robin Burghard is sinds een jaar projectleider BOOST Smart Industry Oost, het Smart Industry-netwerk voor de provincies Gelderland en Overijssel.  BOOST zet in op Slim, Schoon en Sociaal.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.